Lenyűgöző látvány: Magyarország legmagasabb vízesése a jég fogságában

A Lillafüredi-vízesés húsz méteres magasságával Magyarország legnagyobb függőleges vízesése. Akkor is nagyon különleges látványt nyújt, amikor a megszokott módon zuhan alá, de festőiségét fokozzák a benne található jégcsapok.

A vízesést a lillafüredi Palotaszálló építésekor, az 1920-as években alakították ki a Szinva-patak elterelésével, amely korábban a Hámori-tóba torkollott, most viszont már a Sajóba ömlik.

Jégcsapok a részben megfagyott lillafüredi vízesésnél 2024. január 15-én. MTI/Vajda János

A Palotaszálló 1925 és 1929 között épült Lux Kálmán tervei alapján, és építéséhez komoly tereprendezésre volt szükség.

MTI/Vajda János

Az építési plató kialakításakor felhalmozódott kőzetanyagból épültek a szálló függőkertjei, és az Anna-barlang bejáratát is áthelyezték.

MTI/Vajda János

A vízesés alá egy sétányról, lehet eljutni, az Anna-mésztufabarlang felől pedig közvetlenül a vízesés lábához jutunk.

A jéggel borított Balaton szintén nem mindennapi arcát mutatja.

(Forrás: Wikipédia, Helló Miskolc, képek: MTI/Vajda János)

Lillafüredi-vízesés | befagyott | lillafüred | jég | fagy

FOLYTASD EZZEL

Kedden és szerdán is sztrájkolni fognak a buszvezetők, a járatok majdnem fele nem fog közlekedni Pécsett

Járatkiesésekkel és árameléssel kell számolniuk azoknak, aki a népszerű fapadossal utaznának

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom