Így készül a tökéletes bejgli

A karácsony tradicionális süteménye a mákos és a diós bejgli, éppen annyira nélkülözhetetlen eleme az ünnepi asztalnak, mint amennyire elképzelhetetlen a karácsonyfa csúcsdísz nélkül.

Hozzávalók négy rúd bejglihez:

  • 50 dkg rétesliszt
  • 5 dkg porcukor
  • 1 dkg élesztő
  • 1 nagy csipet só
  • 20 dkg vaj
  • 1 dl tej
  • 1 db tojás
  • 1 tojássárgája a kenéshez

A töltelékhez:

  • 20 dkg mák/darált dió
  • 20 dkg cukor
  • 1,5 dl tej
  • opcionálisan mazsola
  • 1 citrom reszelt héja

Elkészítés:

  1. A tészta összes hozzávalóját tegyük egy nagy tálba! Ezúttal az élesztőt sem kell felfuttatnunk. A masszát alaposan gyúrjuk összes, osszuk négy részre, takarjuk le, és pihentessük a hűtőben 45-50 percig!
  2. Amíg a tészta pihen, készítsük el a tölteléket! A darált mákot és vagy a diót keverjük el porcukorral, valamint ízlésünk szerint dúsítsuk mazsolával! Forrázzuk le a tejjel, keverjük bele a reszelt citromhéjat, tegyük félre, és hagyjuk, hogy szobahőmérsékletűre hűljön!
  3. Nyújtsuk ki a tésztákat lisztezett deszkán 3-4 milliméter vastagságúra, kenjük meg a mákos vagy a diós töltelékkel! Szorosan tekerjük fel, zárjuk le a végeit! Sorakoztassuk sütőpapírral kibélelt tepsibe, majd tojássárgájával kenjük le mindegyik rúd bejglinek a tetejét!
  4. Tegyük melegebb helyre, ahol nagyjából 40 perc alatt szépen megkel!
  5. Szurkáljuk meg, hogy sütés közben a gőz távozni tudjon, akkor nem fog megrepedni!
  6. 180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt süssük készre. Kihűlve, gyors, határozott mozdulatokkal szeleteljük!

 

(Fotó: Getty Images)

 

 

karácsony | recept | tökéletes | tipp | bejgli

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 18. számát!

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom