Close
Szomorú statisztika látott napvilágot: nem tudjuk megfizetni már a belföldi utazást sem

Szomorú statisztika látott napvilágot: nem tudjuk megfizetni már a belföldi utazást sem

Nem túl fényes kép bontakozik ki a Központi Statisztikai Hivatal új jelentéséből.

Márciusban a kereskedelmi szálláshelyeken 667 ezer vendég 1,7 millió vendégéjszakát töltött el, a vendégek száma 5,8, a vendégéjszakáké kilenc százalékkal kevesebb volt az egy évvel korábbinál. Az eltöltött vendégéjszakák fele-fele arányban oszlottak meg a belföldi és a külföldi vendégek között.

A belföldi vendégek száma 11, a vendégéjszakáké 17 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához képest.

 

A vendégek száma 367 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 825 ezer volt. Utóbbiak 78 százalékát szállodákban töltötték, ahol a vendégéjszakák száma 13 százalékkal kevesebb volt az egy évvel korábbinál.

A forgalom a panziókban 27, a közösségi szálláshelyeken 29 százalékkal csökkent a 2022. márciusihoz viszonyítva. A két legnépszerűbb turisztikai régióban, a Budapest-Közép-Duna-vidéken és a Balatonon a belföldivendég-éjszakák 25, illetve 18 százalékát regisztrálták.

A külföldi vendégek száma 1,4, a vendégéjszakáké 1,2 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest. A szálláshelyekre érkezett 301 ezer vendég összesen 839 ezer vendégéjszakát töltött el: 83 százalékát szállodákban, ahol a vendégéjszakák száma 0,7 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A legnépszerűbb turisztikai régió a Budapest-Közép-Duna-vidék volt, ahol a külföldivendég-éjszakák 68 százalékát regisztrálták.

A KSH adatai szerint a kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele csaknem 36 milliárd forintot tett ki, folyó áron 26 százalékkal magasabb volt az előző év azonos időszakánál.

Széchenyi Pihenőkártyával a kereskedelmi szálláshelyeken 6,6 százalékkal többet, 2,2 milliárd forintot fizettek a kártyatulajdonosok. A hónap egy részében vagy egészében 2018 kereskedelmi szálláshely, köztük 845 szálloda és 900 panzió volt nyitva.

Az első negyedévben 1,3 százalékkal több, összesen 4,5 millió vendégéjszakát regisztráltak a kereskedelmi szálláshelyeken. A belföldi vendégek 9,6 százalékkal kevesebb, a külföldiek 15 százalékkal több (2,3, illetve 2,2 millió) vendégéjszakát töltöttek el. A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele január-márciusban folyó áron 41 százalékkal nőtt és 97 milliárd forintot tett ki.

Felmerülhet  a kérdés, hogy az emelkedő szállásárak mellett hol nyaralhatunk olcsóbban. Ha pénztárcabarát úti célt keresünk, érdemes körülnéznünk Európa vagy akár a világ leggazdaságosabb üdülőhelyei között.

(Forrás: MTI, képek: Getty Images)

statisztika | KSH | belföld | szállás | vendégéjszaka

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Székesfehérváron megelégelték a tarthatatlanul magas inflációt: vasárnaptól sztrájkba kezdenek az Arconic-Köfém Kft.-nél

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram