Megdöbbentő adatok érkeztek, szomorú ok miatt utazunk kevesebbet belföldön

Idén februárban nagyot csökkent a vendégéjszakák száma a tavalyi év azonos hónapjához képest.

A szálláshelyeken 552 ezer vendég 1,4 millió vendégéjszakát töltött el, ami azt jelenti, hogy a vendégek száma egy, a vendégéjszakáké pedig 0,4 százalékkal maradt el a tavaly februáritól. Míg a belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 13 százalékkal csökkent, a külföldieké 17 százalékkal növekedett.

A belföldi vendégek száma februárban 11, a vendégéjszakáké 13 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához képest. A vendégek száma 305 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 694 ezer volt.

Úgy tűnik, hogy egyre többen nem engedhetik meg maguknak az egyre növekvő szállásárakat.

A legnépszerűbb szálláshelynek a szállodák bizonyultak, ahol az éjszakák 77 százalékát töltötték, de a vendégéjszakák száma így is 11 százalékkal kevesebb volt az egy évvel korábbinál.

A forgalom ennél is nagyobbat csökkent a panziókban, ahol 17, és a közösségi szálláshelyeken, ahol 19 százalékos volt a visszaesés.

A két legnépszerűbb turisztikai régió továbbra is a Budapest-Közép-Duna-vidéke és a Balaton, ahol a belföldi vendégéjszakák 27, illetve 17 százalékát regisztrálták.

Több volt viszont a külföldi vendég, akiknek száma 16, míg az általuk eltöltött éjszakáké 17 százalékkal emelkedett.

A szálláshelyekre érkezett 247 ezer vendég összesen 686 ezer vendégéjszakát töltött el, ezek 83 százalékát szállodákban, ahol a vendégéjszakák száma 17 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

A legnépszerűbb turisztikai régió a Budapest-Közép-Duna-vidék volt, ahol a külföldivendég-éjszakák 65 százalékát regisztrálták.

Az összes bruttó árbevételen nincs nyoma a csökkenésnek, épp ellenkezőleg: az 42 százalékkal nőtt, és megközelítette a 30 milliárd forintot.

Széchenyi Pihenőkártyával a kereskedelmi szálláshelyeken 7,6 százalékkal többet, 1,7 milliárd forintot fizettek a kártyatulajdonosok.
1873 kereskedelmi szálláshely, köztük 778 szálloda és 847 panzió volt nyitva a hónap egy részében vagy egészében.

Az összes eltöltött vendégéjszaka 50-50 százalékban oszlott meg a belföldi és a külföldi vendégek között.

Ha az év első két hónapját nézzük, a kereskedelmi szálláshelyeken összesen 8,5 százalékkal több, vagyis 2,8 millió vendégéjszakát regisztráltak. Míg a belföldi vendégek ebben az idősávban 4,4 százalékkal kevesebben voltak, a külföldiek 26 százalékkal többen jöttek, mint tavaly január-februárban, így mindkét csoport 1,4 millió vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken, amelyek összes bruttó árbevétele folyó áron 51 százalékkal nőtt, és csaknem 62 milliárd forintot tett ki.

Ilyen körülmények között nem csoda, ha sokan szeretnének spórolni a szállásköltségeken, és ez a trend már az Airbnb-t is utolérte. Ugyanakkor sorra nyílnak a különleges szálláshelyek is, amelyek nem feltétlenül az árukkal, inkább az egyediségükkel igyekeznek versenybe szállni, mint például ez a csodás, balaton-felvidéki villa amely a francia életérzést képviseli.

(Forrás: MTI, képek: Getty Images)   

 

KSH | utazás | szálláshelyek | statisztika | árak

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom