Veszélyessé vált ebbe a nyugat-európai országba utazni? Figyelmeztetést adtak ki a turistáknak

A brit kormány óvatosságra inti az utazókat.

Figyelmeztetésük szerint Belgium biztonságát a szervezett bűnözés és a terrorizmus veszélye is fenyegeti. Gyakoriak a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények, különösen a nagyobb városokban, például Brüsszelben és Antwerpenben. Ezek közül néhány veszély kimondottan a brit utazókat érinti. Beszámolnak olyan esetekről, amikor szervezett bűnözői csoportok parkolóhelyeken vagy benzinkutakon teherautó- és furgonvezetőket környékeztek meg, hogy csempésszenek be anyagokat az Egyesült Királyságba.

Emellett terrorcselekmények is "nagy valószínűséggel" fordulhatnak elő, ezért az utazóknak körültekintőknek kell lenniük a nyilvános helyeken, és mindig követniük kell a helyi hatóságok tanácsait. Kiemelik, hogy a brit állampolgárokat világszerte különösen sok terrorista csoport tekinti célpontnak.

A hatóságok azt tanácsolják az utazóknak, hogy ha bármi szokatlant észlelnek, hívják a 101-es telefonszámot, és jelentsék a helyi hatóságoknak az eseményt.

Az Europol éves uniós terrorizmussal kapcsolatos trendjelentései szerint 2010 és 2021 között összesen 1871 terrortámadást regisztráltak az EU-ban és Nagy-Britanniában, melyek többsége etnonacionalizmushoz és szeparatizmushoz kapcsolódott.

A magyar Konzuli Szolgálat Belgiumot a IV-es, vagyis zöld, tehát biztonságos besorolású országok között tartja számon, de megjegyzi, hogy a tavaly októberi brüsszeli lövöldözés után a belga Nemzetbiztonsági Tanács 3-as szinten tartja a terrorfenyegetettségi készültséget, vagyis a rendőrség fokozottan van jelen egyes közterületeken, a nagyobb tömeget vonzó helyszíneken (például közlekedési csomópontokon és nagyobb áruházakban) megerősített járőrözést folytat.

A Konzuli Szolgálat szintén arra hívja fel a figyelmet, hogy belgiumi tartózkodásunk alatt őrizzük meg az éberségünket és elővigyázatosságunkat, és esetleges válsághelyzetben kövessük a helyi hatóságok felhívását, működjünk velük együtt.

A brüsszeli nemzetközi repülőtéren (Brussels National – Zaventem) és a Charleroi-i reptéren az utasok és kísérőik csomagjait a repülőtér területére belépéskor szúrópróba-szerűen átvizsgálják.

A Konzuli Szolgálat azt is megemlíti, hogy az utóbbi időben megszaporodtak a szervezett bűnözői csoportok, elsősorban a kábítószerkereskedelemhez kötődő bűnözők közötti nyílt, utcai leszámolások. Ezek során lőfegyvereket vagy robbanóanyagokat használnak. Utcai lövöldözések Antwerpenben és Brüsszel egyes kerületeiben is előfordultak. Bár a támadások nem a semleges járókelőket célozzák, az elkövetés módszerei közvetlen veszélyt jelenthetnek bárkire. Brüsszelben a Saint-Gilles kerület és a Gare du Midi pályaudvar környéke érintett.

(Forrás: Schengen Visa Info, Konzuli Szolgálat, képek: Getty Images)

bűnözés | konzuli szolgálat | belgium | terrorizmus | biztonság

FOLYTASD EZZEL

Ezen a 10 repülőtéren a leglátványosabb a leszállás a világon

Hat csodálatos európai nemzeti park, ahol feltöltheted a lelked – és a tüdőd

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom