Ha gyors és teljes értékű vacsorát szeretnénk készíteni mindösszesen tíz perc alatt, érdemes a franciák kedvelt melegszendvicséhez nyúlnunk, amit vagy tucatnyi módon elkészíthetünk. Minél több és minél változatosabb alapanyagokkal töltjük meg, annál táplálóbb, ráadásul ha egy könnyű salátát is készítünk mellé, a végeredmény még egészséges is lesz.
A croque monsieur-t nem véletlenül tartják a melegszendvicsek királyának, hiszen a kenyér, a sonka és a sajt tökéletes kombinációjáért lehetetlen nem rajongani.
Ráadásul számos nemzet a saját ízlésére formálta már, így csupán egy-egy alapanyag kicserélésével igazi nemzetközi fogást varázsolhatunk az asztalra, pillanatok alatt.
Az egyik legkedveltebb módosulata a Croque madame, csupán annyiban tér el az eredetitől, hogy a tetejére egy tükörtojást kell helyeznünk. Ha húsmentes változatra esküszünk, egyszerűen hagyjuk ki belőle a sonkát, és máris megkapjuk a Croque mademoiselle-t! Az olaszok bolognai szósszal, a provence-iak paradicsommal és friss fűszerekkel, a hawaiiak ananásszal, a norvégok füstölt lazaccal, az auvergnat-iak pedig kék sajttal készítik.
Hozzávalók:
- 5 dkg vaj
- 1 tojássárgája
- 1 kávéskanál liszt
- 5 deci tej
- egy kevés mustár
- só, bors, szerecsendió
- 8 szelet toast kenyér
- 8 szelet sonka
- 7-8 deka Gruyere sajt
Elkészítés:
- Elsőként készítsük el a szószt! Egy kis lábasba tegyük bele a vajat, olvasszuk meg, adjuk hozzá a lisztet, és keverjük el! Tegyük hozzá a tejet, a mustárt és a fűszereket, majd folyamatos keverések mellett sűrítsük be! Vegyük le a tűzről, és keverjük el benne a tojássárgáját!
- Ha a mártásunk kihűlt, állítsuk össze a szendvicset! A kenyérszeleteket vajazzuk meg mindkét oldalán! A kenyerekre mehet egy-egy szelet sonka, egy-egy sajt, majd mielőtt összeborítanánk, egy nagy evőkanálnyi szószt is öntsünk rá!
- Az összecsukott szendvicset helyezzük egy serpenyőbe, és kissé pirítsuk meg! Frissen fogyasszuk!
Ez is érdekelhet:
(Fotók: Getty Images)
recept | gasztronómia | sonka | francia konyha | francia
Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod
10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod
Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!