Bejártuk a Bentley crewe-i gyárát, elmondjuk, milyen

A német tulajdonú üzemben angol klubhangulat uralkodik, és nem a gyártósor, hanem a woodshop a legérdekesebb rész.

A gyárlátogatás általában az a pont egy autóbemutatón, amit a legkevésbé élvezek, mivel a monoton lemezhajtogatást végző robotokkal nem lehet szóba elegyedni. Erre épp csak belépek a Bentley crewe-i gyárának előcsarnokába – pontosabban a woodshopba, de erről majd később –, és máris le vagyok nyűgözve. Nigel, túránk vezetője olyan tökéletes stílusban feszít bespoke öltönyében, mintha csak egy olasz szabóságot jött volna reklámozni.

Bár a Bentley 1998 óta a Volkswagen-csoport tagja, mégis olyan érzet alakul ki bennem, mintha egy családi vállalkozásba csöppentünk volna. Nigel nagyapja, a bátyja, de még a gyerekei is dolgoztak az angliai üzemben, ő harminckilenc éve kezdett a bőrkárpitokat előkészítő részlegen, végigjárta a szamárlétrát, és közben németül és spanyolul tanult. Ennek köszönheti, hogy ma a Bentley-túrára érkező vendégek kedvenc hostja. Most éppen japánul tanul, azt nem ígéri meg, hogy a magyar nyelv lesz a következő, pedig lehet, hogy szükség lenne rá, mert a budapesti Bentley-kereskedés már megnyitotta kapuit.

A Bentley crewe-i gyárának kacifántos a története, akár csak a márkáé. Először Rolls-Royce repülőgép-hajtóművek készültek itt még a második világháború előtt, aztán a Rolls és Bentley személyautók és motorok gyártásának ez lett a fő színtere. A kilencvenes évek végén történt meg az áttörés, amikor a VW és a BMW egyszerre akarta megszerezni a brit márkát.

A hosszú harc és pereskedés végén a Volkswagen-csoport kezébe került a Bentley márka és a gyár, és megkezdődhetett a termékfejlesztés, és elkészülhetett az új korszak sikermodellje, a 2003-as Continental GT. Ma átlagosan huszonhat Continental és Flying Spur, öt Mulsanne és harmincegy Bentayga készül nap mint nap, kézi összeszereléssel.

W12

A W12-es motor harminc ember munkájaként tizenhárom és fél óra alatt jön létre. Hetente egyszer egy véletlenszerűen kiválasztott erőforrást alapos tesztelésnek vetnek alá: nyolc órán át maximális fordulaton hajtják. Azt mondják, a gyár hibarátája két százalék, ami komoly büszkeség a német anyavállalaton belül.

És akkor jöjjön a woodshop, amit nyugodtan nevezhetünk legendásnak. A kézi összeszerelésű Bentleyk egyik ékköve a valódi fából készült beltér. Természetesen érkeznek különféle vásárlói igények, ahol a saját kertjük diófáit látnák legszívesebben leendő autóik belterében (arcuk másával a bőrkárpitban), de ezeket a kéréseket a mesterek ügyesen hárítják, mivel a fa díszítőelemek megmunkálása első lépésben a megfelelő alapanyag kiválasztásával kezdődik. Autótípustól függően húsz-harminc fapanelt állítanak elő, ami csak azonos gyökérzetből kerülhet az autóba. Ezzel tudják biztosítani, hogy mindenhol egyforma legyen a fa erezete, és az idő múlásával ugyanolyan szépséggel öregedjen.

Eddig a spanyol dió volt a legnépszerűbb alapanyag, de az új Continental GT-hez Hawaiiról szerzik be a fát (ha éppen nem gitárként vagy bútorként születik újjá). És azokról sem feledkeznek el, akik a százéves fáknál is patinásabb beltérre vágynak: nekik találta ki a marketingosztály a kőből készült belteret. A több ezer éves kőtömbből leheletvékony réteget képeznek, azt viszik fel a középkonzolra és műszerfal-környéki elemekre. Tehát nem kell attól félni, hogy a légzsák helyett fejbe kólint egy gránitdarab.

Tovább sétálva a gyárban is tartja magát az angol klubhangulat, ahol láthatóan mindenki jól érzi magát. Kellemes zene szól, a gyári munkások viccelődve, nevetgélve varrják a bőrkárpitot és hímezik az üléseket. A Mercedes üzemében még az alkatrészszállító kiskocsikat is automatizálták, a Bentleynél viszont a fejtámlakárpit belső oldalán lévő aláírás is bizonyítja, itt minden emberi erővel kerül tűpontosan a helyére.

És hogy mennyi idő alatt?

Egy bőrkormány hatszázhúsz öltéssel négy óra alatt készül el, egy fapanel hét óra (de ugye ebből nem csak egy van), és a W12-es motor további tíz és fél órányi munka után kerül az autóba. Ha a többi elemet is hozzávesszük, nagyjából száztíz óra alatt megvan egy Continental GT, ami azt jelenti, hogy a rendelést követően négy-öt hónap múlva már otthon is találjuk új Bentleynket, ennyi idő alatt pedig még egy Škodát sem tudnak legyártani.

Nem mellékesen a Bentley már Budapesten is nyitott szalont. Mondjuk, mit érdemes tudni róla!

autóbemutató | bentley continental gt | nagy sztori | bentley continental | Bentley

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom