"Ez a legfurcsább dolog a világon. Arra gondolok, néha kapsz egy egészen kiváló pizzát valamelyik benzinkúton, és nem érted, mi van – mesélte Stanley Tucci egy műsorban, miközben a Stanley Tucci felfalja Itáliát első évadát népszerűsítette. Hihetetlenül hangzik, de valóban érdemes Olaszországban bemenni egy Autogrillbe, mert a friss szendvicsekkel és süteményekkel teli vitrinek nem csupán a látvány miatt csábítóak.
Ugyanez nem mondható el egy átlagos benzinkútról, legyen az bárhol a világon, hiszen ilyen helyeken általában csipszre, kekszre, kávéra, nem túl izgalmas szendvicsekre és üdítőkre épül a szortiment. Olaszországban viszont ez teljesen más tészta.
Vannak cornettik – sima vagy krémmel, Nutellával, lekvárral vagy pisztáciakrémmel töltöttek – , fánkok, és néha olyan regionális édességek, mint a sfogliatelle (kagyló formára hajtogatott leveles, töltött tészta) vagy a pasticciotti (töltött péksüti). Egy átlagos Autogrill általában legalább fél tucat szendvicset kínál. Választhatunk mozzarellát és paradicsomot mini bagetten, prosciuttóval és mozzarellával töltött pizza biancát, grillezett zöldségeket teljes kiőrlésű kenyéren, sőt mortadellát és stracciatellát is. Néha van piadina, vagyis az Emilia Romagna-i lapos kenyér, amelyet sajttal, sonkával, rukkolával töltenek meg leginkább. A pihenőhelyeken salátát, pizzát vagy tésztát is felszolgálnak. Ha a pénztárnál megkérdezik, szeretnénk-e felmelegítve kérni, mondjunk igent. Melegen vagy sütve sokkal finomabbak a szendvicsek.
Persze nem minden olasz benzinkút egyforma.
Az Autogrill messze a legelterjedtebb, több mint négyszáz telephellyel, ezt követi a Chef Express és a Sarni. Némelyikben van ülőhely, másokban nincs, változó a minőség is, aztán előfordul, hogy a szendvicseken kívül egyes helyen csak rágcsálnivalókat adnak el, míg mások olyanok, mint a mini szupermarketek, ahol tésztát, sajtot, szalámit, bort is árulnak. És igen, általában ezek is jó minőségűek, szóval, nyugodtan lehet benzinkúton vásárolt bort ajándékba adni.
Amikor Goriziánál átlépjük az olasz határt, már tökéletesen szól a Radio Gioconda. Nekem már ott, a műsorvezetők vidáman hadaró beszélgetéseivel és az italo pop megunhatatlan slágereivel kezdődik az Olaszország-élmény, nem csak amikor meglátjuk a Friuli-Venezia Giulia-táblákat. Imádom felfedezni az ország minden szegletét, de leginkább az életszeretetüket érzem a sajátoménak. Olaszország-rajongásom alapja az a stílusosság, amire a bella figura kifejezés született. Arról van szó, hogy a legjobbat akarják mutatni magunkból, mert élvezik a szépséget, és annak elismerését. Persze könnyít a helyzeten, hogy csodálatos természeti adottságok és lenyűgöző kulturális örökség veszi körbe őket, de folyamatosan építik is ezt, hogy az élet szép legyen – és az is maradjon.
(Forrás: Food and Wine, fotók: Getty Images)
jobb | tipp | utazás | benzinkút | ételek
Jön az a különleges fesztivál, amelyen minden ízében megélheted a Márton-napi hagyományokat
Megfogni a jövő építőit – Bálint Attila-interjú
Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!