Egy európai városban is bevezethetik az eddig csak Ázsiában csodált technológiát

Berlin hatalmasat újítana a közlekedésen, hogy csökkentse az autóforgalmat és a károsanyag-kibocsátást.

A német főváros szeretne egy lebegő mágnesvasutat (maglevet), vagyis egy olyan vasúti rendszert, ahol a hagyományos kerekek helyett mágneses mező hajtja a járműveket. Erre a technológiára jelenleg csak Japánban, Dél-Koreában és Kínában láthatunk példát, utóbbi helyen ráadásul épp német fejlesztéssel suhannak a vonatok.

Sanghaj

Berlinben első körben egy öt-hét kilométeres tesztpályát építenének nyolcvanmillió euróból, amely egy éghajlatvédelmi alapból származik. Az egysínű pálya helyéről még nem született döntés, de oda építenék, ahol a tesztelési fázist követően is használható lesz.

A vonal, amely egy metróvonalnál gyorsabban és olcsóbban megépíthető, két éven belül debütálhat, de azt egyelőre nem tudni, hogy mikor kezdődnek az építkezések.

A berlini „magrail“ a még futurisztikusabb Hyperloop előfutára lehet, mindkettő a mágneses lebegés technológiáján alapul. Egy mágnescsoport elemeli a vonatot a sínekről, és egy másik pedig mozgásba lendíti. Mivel csökken a súrlódás, nő a vonatok sebessége és csökken a zajszintjük. Emellett a berlini vonatok vezető nélkül működnek majd.

Nem ez az egyetlen maglev-projekt Európában: a lengyel Nevomo vállalat a Rete Ferroviaria Italiana olasz vasúti infrastruktúra-kezelővel közösen fejlesztett ki egy olyan mágneses vonótechnológiát, amely reményei szerint a meglévő vasúti pályákhoz is hozzáépíthető. A Nevomo szerint akár 550 kilométer per órás sebességet is el lehet érni vele.

Jelenleg Európa leggyorsabb vonatát szintén Németországban találjuk, az Intercity Express 3-as vonatok elérhetik a 330 kilométer/órát, ami a világlista harmadik helyére elég. A világ leggyorsabb vonata a sanghaji nemzetközi repülőtérről nyolc perc alatt az üzleti negyedbe érő mágnesvasút, amelynek csúcssebessége 431 kilométer/óra. Ehhez egyébként az épp Németországban kifejlesztett Transrapid technológiát alkalmazzák, amelynek a legújabb verziója már akár ötszáz kilométer/órás sebességet is lehetővé tesz. (A lista második helyen a szintén kínai CR400-as Fuhszing repeszt 350 kilométer/órával.)

Berlinnek már volt egyszer egy mágnesvasútja, amely 1984-ben indult kísérleti jelleggel, majd 1989 és 1991 között utasokat is szállított egy 1,6 km hosszú, három megállós vonalon. Célja az volt, hogy Nyugat-Berlinben áthidalja a berlini fal miatt keletkezett tömegközlekedési hiányt. A fal lebontásával azonban ezt is elbontották, hogy utat engedjenek a metróbővítésnek.

Sokan szeretnék, ha nagysebességű vonatok kapcsolnák össze az Európai Unió fővárosait, és nemrég készült el Kína első tengeren átívelő nagysebességű vasútja is.

(Forrás: Euronews, Matador Network, képek: Getty Images)

Németország | kína | lebegő | maglev | berlin

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom