Close
Elképzelhető, hogy kitiltják az autókat Berlinből

Elképzelhető, hogy kitiltják az autókat Berlinből

Kampány indult.

Miközben mindenki más csak tétovázik és késlekedik, a német főváros lakói drasztikus lépéseket tesznek. Ötvenezer berlini írta alá azt a petíciót, amely törvényjavaslatot kezdeményez a személygépkocsik kitiltására a város elég nagy területéről – megnyitva ezzel az utat egy zöldebb, egészségesebb, csendesebb és biztonságosabb jövő felé.

A Berlin Autofrei kampány keretében az S-Bahn hálózat által körülvett teljes területet – ami nyolcvannyolc négyzetkilométert jelent – nagyrészt mentesítenék a személygépkocsiktól. Ha a törvényt elfogadják, a világ legnagyobb autómentes városi területe jönne létre Berlinben.

A tilalom nem minden járműre vonatkozna: kereskedelmi célból továbbra is be lehetne hajtani a kijelölt területre, valamint a mozgáskorlátozottak is használhatnák ott az autójukat.

A sürgősségi szolgálatást végzők is mentesülnének a tiltás alól, és mivel az embereknek néha valóban szükségük van járművekre (például költözéshez), minden lakosnak évente legfeljebb tizenkét, bérelt autóval történő behajtást engedélyeznének.

Joggal vetődhet fel a kérdés, miért nem inkább az elektromos autókat helyezi előtérbe a kampány?

Nik Kaestner, az Autofrei képviseletében erre annyit mondott, hogy jövőre az autók körülbelül felének elektromos meghajtásúnak kellene lennie ahhoz, hogy teljesíteni tudják a kormány közlekedési célkitűzéseit. Ez nyilvánvalóan nem fog megtörténni.

Jelenleg Németországban a járművek csupán 1,3 százaléka elektromos hajtású. “Az egyetlen megoldás tehát, hogy valahogy csökkentsük a vezetés mennyiségét, nem pedig az, hogy megváltoztassuk annak módját” – mondja Nik Kaestner.

Az autók kitiltásának több előnye van annál, mint pusztán a légszennyezés csökkentése vagy a globális felmelegedés elleni küzdelem. Parkoló autók és forgalom nélkül több közterület szabadulna fel a zöldfelületek, a gyalogosok és a kerékpárosok számára, a kevesebb autó pedig kevesebb közlekedési balesetet is jelent.

Azért még korai lenne Berlint Európa autómentes fővárosává koronázni, mert az ötvenezer aláírást tartalmazó petíció csak a folyamat első szakaszát jelenti. A második forduló – amiben 170 ezer aláíró szükséges – következik, és ha a városvezetés nem fogadja el a törvényt, akkor az nyilvános szavazásra kerül.

Tekintettel arra, hogy Berlin Neuköllnjét nemrégiben a világ egyik legmenőbb negyedévé választották, nem annyira meglepő, hogy a város zöldebb jövőt tervez. Bárcsak minden város egy kicsit olyan lenne, mint Berlin!

Hunyd be a szemed, és képzeld el, hogy 2045-öt írunk! Berlinben állsz a peronon, és egy elegáns Hyperloop suhan be az állomásra. Felszállsz, előveszed a könyvedet a táskádból, és mire két fejezetet elolvasol és eltelik egy óra, már meg is érkeztél Párizsba, hogy egy igazi francia croissant-t falatozhass reggelire. Körbejársz a városban, majd ismét vonatra szállsz, hogy este már Barcelonában nézz focimeccset. De valóban ez lenne a jövő?

(Forrás: Time Out, fotók: Pixabay)

FOLYTASD EZZEL
Ilyen változatos programokkal vár idén is az osztrák tél
Ez a magával ragadó sziget tűnt fel a legutóbbi James Bond-filmben
Rendeld meg a Roadster magazin 5. számát!
Mi jobb, mint egy 170 oldalas Roadster magazin? Hát egy 220 oldalas Roadster magazin! Igen, a 2021-es nyári számunkra jelentősen megnöveltük a terjedelmünket, hogy még több kalandot, utazást és inspirációt élhessünk át közösen. A méret azonban nem minden, arra is figyeltünk, hogy ismét a lehető legjobbat kínáljuk olvasóinknak. A tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom