Close
Nagysebességű vonatok kapcsolhatják össze az Európai Unió fővárosait

Nagysebességű vonatok kapcsolhatják össze az Európai Unió fővárosait

Már csak egymillió aláírásra van szükség, hogy megvalósulhasson.

Az Európai Unió Bizottsága úgy döntött, hogy nyilvántartásba veszi a „Valamennyi európai főváros és polgár nagysebességű vasúthálózat révén történő összekapcsolása” elnevezésű európai polgári kezdeményezést, amelynek célja, hogy

megkönnyítse az utazást és lehetővé tegye a gyorsabb közlekedést egyik fővárosból a másikba.

A közlemény szerint a polgári kezdeményezés szervezői arra kérik az Európai Bizottságot, tegyen javaslatot egy olyan kötelező erejű jogi szabályozásra, amelynek célja valamennyi európai főváros nagysebességű vasútvonalakkal való összekötése a meglévő nagysebességű vasúthálózatok összekapcsolása, és – amennyiben azok még nem léteznek – nagysebességű vasútvonalak építése révén.

Az Európai Bizottság eddig nem elemezte a javaslat lényegét, csupán azt vizsgálták, hogy az európai polgári kezdeményezés megfelel-e az alkalmazandó jogszabályokban meghatározott formai feltételeknek, ez alapján a Bizottság jogilag elfogadhatónak tekinti.

A kezdeményezés regisztrációját követően a szervezőknek hat hónap áll rendelkezésükre, hogy megkezdjék az aláírásgyűjtést.

Ha pedig egy éven belül egymillió aláírást gyűjtenek össze legalább hét uniós tagállamból, a kezdeményezésre a Bizottságnak reagálnia kell.

Rendszeresen számolunk be arról, milyen új vonatutak indulnak Európában, amit egy új társaság forradalmasíthat. Nyártól például szuperolcsó nagysebességű vonattal suhanhatunk Madridból a tengerpartra, és az olasz vonatok is egyre több helyre vihetnek el bennünket.

(Forrás: Schengenvisa.info, fotók: Getty Images)

nagysebességű vonat | vonat | európai unió | főváros | polgári kezdeményezés

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Rengeteg magyar családnak már megfizethetetlen luxussá vált, annyira megdrágult a legnépszerűbb nyári szabadidős program

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram