Close
Szigorúbban védik a Mount Everest tisztaságát, miután 11 tonna szemetet hoztak le a hegyről

Szigorúbban védik a Mount Everest tisztaságát, miután 11 tonna szemetet hoztak le a hegyről

A nepáli hatóságok betiltják az egyszer használatos műanyagokat a 8848 méter magas hegyen, illetve annak környezetében.

A szigorításokra azért van szükség, mert a hegymászók és a régióba érkező turisták rengeteg szemetet hagynak maguk után. A tilalom a nepáli Khumbu Pasang Lhamu közigazgatási területén 2020 januárjától lép életbe, ennek értelmében minden 30 mikronnál vékonyabb falú műanyagpalackot és más műanyagot betiltanak.

A mászóknak tehát szigorúan tilos lesz a műanyag palackok használata a térségben, a helyi boltok sem árusíthatnak ilyeneket. Az intézkedés szükségességét bizonyítja, hogy évente nagyjából 150 ezer ember érkezik a Mount Everest-régióba, ahol számos kisebb településen haladnak keresztül – és hagynak szemetet maguk után –, mielőtt nekivágnának a hegy megmászásának.

Ez a probléma évek óta fennáll, 1999-ben egyszer már próbálkoztak egy hasonló rendelkezéssel, de nem sikerült hatékonyan végrehajtani.

Mivel a közelmúltban 11 tonna szemetet hoztak le a hegyről, ismét elérkezettnek látták az idejét a szigorításnak.

A tilalmat megszegők büntetéséről egyelőre nem adtak ki tájékoztatást, és még arról is folynak a tárgyalások, mi legyen a műanyag vizespalackokkal.

Ráadásul nem a szemét az egyetlen probléma a Mount Everesten. Az idei mászószezonban rekordmennyiségű ember (konkrétan 885) akarta meghódítani a csúcsot, gyakran alakulnak ki áldatlan állapotok:

a mászóknak sorba kell állniuk, órákat kell eltölteniük a halálzónának nevezett, 8000 méter feletti magasságban.

Az idén bekövetkező tizenegy halálos esetből négyért a túlzsúfoltság tehető felelőssé.

Éppen ezért egy tanácsadó testület arra tett javaslatot, szigorítsák a mászási engedély kiadásának feltételeit. Egyrészt csak tapasztalt hegymászók vághassanak neki, akik korábban már egy másik, legalább 6000 méteres nepáli csúcsút megjártak, illetve az engedély árát is emeljék fel 11 ezer dollárról (3,3 millió forint) 35 ezer dollárra (10,4 millió forint).

Ez is érdekelhet:

(Képek: Getty Images)

Megjelent a legújabb Roadster magazin!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom