Close
213 év után búcsúzik Párizs egyik ikonikus helye

213 év után búcsúzik Párizs egyik ikonikus helye

Nem a koronavírus miatt.

1808 óta minden vasárnap megnyitott a híres párizsi madárpiac, ahol nemcsak gyönyörködni lehetett az egzotikus fajokban, hanem megvásárolhatóak is voltak a kanárik, a papagájok vagy például a zebrapintyek.

Az Ile de la Cite-en található piac az elmúlt években a helyiek és a turisták körében is hatalmas népszerűségnek örvendett,

a városi tanács azonban állatvédők javaslatát figyelembe véve úgy döntött, a madárkereskedelemmel kapcsolatos aggályok miatt bezárja a helyet.

Christophe Najdovski polgármester elmondta, hogy az utóbbi időben a piac a régió madárkereskedelemi központjává vált, beleértve a veszélyeztetett fajokat is. A bezárás másik okaként azt jelölte meg, hogy a madarak tartásának feltételei már nem voltak elfogadhatóak – például tizenhárom, engedéllyel rendelkező árus közül csupán hét tartotta be a szabályokat.

A tervek szerint más szakmába irányítanák át a kereskedőket, akik közül többen szkeptikusan fogadták az ötletet. Köztük van a piacon harmincnyolc éve árusító Albert Badalamenti:  “Azt mondták, újrahasznosítanak minket, találnak nekünk másik munkát. Attól tartok, hogy csődbe megyünk. Mégis mit fogunk kezdeni a madárállománnyal?”

Míg a piac bezárása a kereskedőknek pénzügyi bizonytalanságot okoz, addig az állatok jogaiért harcolók üdvözölték a döntést.

Közben kiderült, hogy a 2024-es párizsi olimpia után megújul a Champs-Élysées. Ha a francia fővárosra vágyunk, akkor pedig így költözhet egy kis Párizs a lakásunkba.

(Forrás: Matadornetwork, fotók: Getty Images)

párizs | bezár | híres | madárpiac | ikonikus

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram