Évtizedek óta nem lehetett ilyet látni a magyar vendéglátásban

Komoly bezárási hullámnak esett áldozatul a magyar vendéglátás.

Mint a KSH adataiból kiderült, 2010 óta 2022 végén csökkent először 40 ezer alá a kereskedelmi vendéglátóhelyek száma az országban. Amióta a statisztikai hivatal a jelenlegi módszertannal közli az adatokat, nem volt még ilyen kevés kereskedelmi vendéglátóhely Magyarországon.

2021 végéhez képest 1445 üzlet tűnt el a statisztikából, ami az összes kereskedelmi vendéglátóegység 3,5 százaléka.

Az egy év alatt bezárt egységek 53,1 százaléka úgynevezett italüzlet, kávézó, zenés-táncos szórakozóhely volt, 42,3 százaléka étterem, büfé vagy gyorsétterem kategóriába tartozott, a maradék pedig cukrászda volt.

Ez azt jelenti, hogy egy év alatt a hazai éttermek, büfék mintegy 2,57 százaléka húzta le a rolót, a cukrászdák 1,67 százaléka tűnt el, míg italüzlet-kávézó-szórakozóhely kategóriában tavaly év végén 5,73 százalékkal működött kevesebb egység, mint egy évvel korábban.

Sok vendéglátós helyzetén az sem segített, hogy 2022-ben összességében 22,4 százalékkal volt magasabb a forgalom az előző évinél, mert közben a fogyasztói árak átlagosan 14,5 százalékkal nőttek, és a legnagyobb mértékben épp az élelmiszerek drágultak, 26 százalékkal, ehhez pedig megemelkedett rezsiköltségek társultak.

2021-hez képest a forgalom összetétele is átalakult, 2022-ben kevesebbet ettek a vendégek, inkább az alkoholos és alkoholmentes italok irányába valamint a kávé felé tolódott el a fogyasztás.

Szintén bezár ez a különleges vízű magyar fürdő, és a világ legjobb étterme sem fogad már sokáig vendégeket.

(Forrás: Pénzcentrum, képek: Unsplash)

bezárás | vendéglátás | vendéglátóhely | magyar

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom