Close
Évtizedek óta nem lehetett ilyet látni a magyar vendéglátásban

Évtizedek óta nem lehetett ilyet látni a magyar vendéglátásban

Komoly bezárási hullámnak esett áldozatul a magyar vendéglátás.

Mint a KSH adataiból kiderült, 2010 óta 2022 végén csökkent először 40 ezer alá a kereskedelmi vendéglátóhelyek száma az országban. Amióta a statisztikai hivatal a jelenlegi módszertannal közli az adatokat, nem volt még ilyen kevés kereskedelmi vendéglátóhely Magyarországon.

2021 végéhez képest 1445 üzlet tűnt el a statisztikából, ami az összes kereskedelmi vendéglátóegység 3,5 százaléka.

Az egy év alatt bezárt egységek 53,1 százaléka úgynevezett italüzlet, kávézó, zenés-táncos szórakozóhely volt, 42,3 százaléka étterem, büfé vagy gyorsétterem kategóriába tartozott, a maradék pedig cukrászda volt.

Ez azt jelenti, hogy egy év alatt a hazai éttermek, büfék mintegy 2,57 százaléka húzta le a rolót, a cukrászdák 1,67 százaléka tűnt el, míg italüzlet-kávézó-szórakozóhely kategóriában tavaly év végén 5,73 százalékkal működött kevesebb egység, mint egy évvel korábban.

Sok vendéglátós helyzetén az sem segített, hogy 2022-ben összességében 22,4 százalékkal volt magasabb a forgalom az előző évinél, mert közben a fogyasztói árak átlagosan 14,5 százalékkal nőttek, és a legnagyobb mértékben épp az élelmiszerek drágultak, 26 százalékkal, ehhez pedig megemelkedett rezsiköltségek társultak.

2021-hez képest a forgalom összetétele is átalakult, 2022-ben kevesebbet ettek a vendégek, inkább az alkoholos és alkoholmentes italok irányába valamint a kávé felé tolódott el a fogyasztás.

Szintén bezár ez a különleges vízű magyar fürdő, és a világ legjobb étterme sem fogad már sokáig vendégeket.

(Forrás: Pénzcentrum, képek: Unsplash)

bezárás | vendéglátás | magyar | vendéglátóhely

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Ide érdemes elmenni a hétvégén igazán különleges indiai fogásokért

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram