A borzalmasan viselkedő turisták miatt akár be is zárhat ez a népszerű hófehér falu

Rendszeresen behatolnak a házakba, ellopják a holmikat és felmásznak az erkélyekre.

A fehérre meszelt kis épületekkel, szűk, kőből épült sikátorokkal és labirintusszerű lépcsőházakkal büszkélkedő spanyolországi Binibeca Vell városát Menorca Míkonoszának is nevezik. De akad még közös pontja a Baleár-szigeteki helynek és a görög hot spot-nak: az elszabadult látogatók.

A településre évente több mint 800 ezer turista csekkol be, akik szívesen fotózzák a festői városkát, ami valójában egy autentikus halászfalu 1960-as évekbeli másolata. A helyi lakosok számára mindez azzal jár, hogy meg kell küzdeniük a zajártalommal, a tolakodó viselkedéssel és az utcákat elborító szeméttel.

"A turisták bementek a házakba, leültek a székekre, elvittek dolgokat, felmásztak a falainkra, szabadtéri ivópartikat tartanak" – mondta egy helyi lakos még a múlt hónapban. "Ha ezt nem szabályozzák, akkor minden nyáron ez fog történni".

A Binibeca Vell összesen 195 lakástulajdonosát képviselő szervezet azonban nem közvetlenül a turistákat hibáztatja mindezért. Inkább a hatóságok felelősségét firtatják, akik szerintük nem hoztak olyan szabályokat, amelyek biztosítanák a lakosok nyugalmát.

A helyiek megelégelték az ezer fős tengerparti faluba bezsúfolt  tömegeket, úgyhogy új szabályokat vezettek be:  május eleje óta arra kérik a turistákat, hogy csak délelőtt 11 és este 8 óra között látogassanak Binibeca Vellbe. A falu honlapján arra is figyelmeztetik a látogatókat, hogy tartózkodjanak a "házakba való behatolástól" és az "erkélyekre történő felmászástól".

Azt is felvetették, hogy ha a rendbontó magatartás folytatódik, a falu akár teljesen bezárhatja kapuit a turizmus előtt. A lakosok augusztusban szavaznak majd az esetleges végleges bezárásról, amennyiben a hatóságok továbbra sem vesznek tudomást a helyzetről.

A Mallorca Daily Bulletin szerint Menorca tanácsa és Sant Lluís város önkormányzata évente valamivel több mint 25 ezer eurót biztosít a helyieknek, hogy finanszírozzák házaik karbantartását és biztosítsák a falu képeslapszerű látképét.

"Egyre nehezebb számunkra a nyugodt pihenés, mivel drágán megfizetünk azért, hogy Menorca legnépszerűbb turisztikai látványossága vagyunk" – mondta Oscar Monge, a szervezet elnöke. "Binibecát a közigazgatás és a turisztikai cégek reklámozzák, de mi milyen hasznot húzunk belőle?" – tette fel a költői kérdést.

Négy évvel ezelőtt már szigorították az alkoholfogyasztást a Baleár-szigeteken, egy mostani rendelet pedig még szigorúbb lesz, ahogy a törvényszegések következményei is: jókora pénzbírságot szabhatnak ki a vétkesekre.

(Forrás: EuroNews, fotók: Getty Images)

turizmus | rongálás | tömeg | rossz viselkedés | bezárás

FOLYTASD EZZEL

A Duna válasza a rooftop bárokra a Szabadság és az Erzsébet hidak ölelésében

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom