Close
Ez az iksz a nyerő – BMW X2-bemutató

Ez az iksz a nyerő – BMW X2-bemutató

Már Magyarországon is kapható a BMW egyre népesebb X sorozatának legújabb tagja, amely a veséjét fejre állította, a kategóriát azonban nem fogja. Színesíteni viszont igen.

Részleteiben talán egy fokkal bonyolultabb munkafolyamat, de alapvetően egyszerűen megoldják a német prémiumgyártók az újabb és újabb szabadidő-autók megtervezését:

kijelölés, másolás, beillesztés, átméretezés, mentés.

SUV-kkal ma csak az nem tud bankot robbantani, aki nem gyárt autót, szerencsére viszont az Audi, a Mercedes-Benz és a BMW is pont gyárt, kaszálnak is lassan minden méretosztályban velük. Bevált recepten pedig ugye változtasson, akinek két anyja van, vagy hogy is szól pontosan a mondás, az átkutyult Coca-Cola ellen is vállalatrengető tiltakozáshullám indult anno (ami végül csak az új ízt söpörte el, nem az egész céget) – melyik igazgatótanács akarna átélni hasonlót?

Mi pedig, miközben hizlaljuk a részvényesek osztalékát, ránézésre tök ugyanolyan Q7-essel és Q5-össel, GLE-vel és GLC-vel, X5-össel és X3-assal árasztjuk el a környezetünket, ami persze first world problem, de attól még nem volna muszáj szándékosan unalmasabbá tenni az életterünket.

Van azonban egy SUV-szegmens, ahol kicsit szabad bátrabbnak lenni, sőt, érdemes is: a fiataloknak a különbözés nem ijesztő, hanem felszabadító érzés, az elsősorban nekik szóló kis szabadidő-autóknál lehet karaktert adni a kocsinak.

Az Audi is megtette a Q2-essel, köszönjük a dizájnklón-ellenes tömörülés nevében, a GLA Mercedes is üdébb kicsit a GLC-nél, az X2-es BMW pedig egyenesen forradalmi, bár talán nem mennek majd tömegek utcára azért, mert ez a világon az első BMW, amelynek lefelé szélesednek a veséi.

Nem intézték el ennyivel a karosszériát, az X2-es – ami BMW-s marketingnyelven egyébként nem is SUV, hanem SAV, minthogy Sports Activity Vehicle, de mi a maró hatása miatt inkább nem erőltetnénk ezt a karaktersort – tömörebb, jól áll neki a lejtő tetővonal és a kicsit az i3-ast is idéző, a hátsó ajtón meredeken megtörő övvonal, ha pedig a C oszlopon megjelenő márkaembléma egy olyan új korszak beköszöntét jelzi, ahol egyre több stíluselem jelenik meg a legendás kupékról, a 2000 CS-ről és a 3.0 CSL-ről, akkor boldog évek következnek.

Az X2-es magyarországi bemutatóját a monumentális köztéri állatszobrairól világszerte, nálunk elsősorban a zseniális Fradi-sasról ismert Szőke Gábor Miklós vintage és ipari hangulatot árasztó csepeli stúdiójában-showroomjában tartották, ami tényleg dizájnpozitív helyszín a patinásan rohadó Csepel Művek egészével együtt, de nem bántuk, hogy menni is lehetett a kocsival.

Nem éreztük feszesebbnek a nagyobb testvéreinél, a kisebb méret viszont jót tesz az élménynek, ami továbbra is BMW-sen közvetlen, az általunk próbált, 190 lóerős, összkerekes dízellel (xDrive 20d) és a hozzá alapáras nyolcfokozatú Steptronic automatával az X2-es

kiérdemli az egyik legjobban használható, legélvezetesebb és jó formájú SUV-ok/SAV-ok számára kizárólag e cikk kedvéért spontán alapított címet.

Az alapmotor egyébként a 18i a jól hangzó, de amúgy az elsőkerék-hajtást jelentő sDrive kifejezéssel kiegészítve, ez az egyetlen konfiguráció egyébként, amivel sikerült beférni a tízmilliós határ alá (9,495 millió forint), de ha többet akarunk három hengernél, és szeretnénk részesülni a többek között head-up displayt, parkolóasszisztenst, dugóbeli önaraszolót és alcantarás-kontrasztvarrásos M Sport csomagot is tartalmazó extralista elemeiből, akkor még lehet költeni bőven. Előny vagy hátrány, mindenki döntse el maga – de akkor sem fogja senki összetéveszteni egy nagyobb BMW X modellel.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Nagy Gergely, BMW Magyarország)

autóbemutató | teszt | autóteszt | bmw | suv

FOLYTASD EZZEL

Az Orient expressz tengerre száll, hogy megidézze a körutazások aranykorát

Ritkán találni ilyen hibátlan Ferrarit a pajtában

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram