Close
Ilyen a tél az ország egyik legromantikusabb helyén – A Bokodi-tónál jártunk

Ilyen a tél az ország egyik legromantikusabb helyén – A Bokodi-tónál jártunk

Kultikus hely lett a Bokodi-tóból, a helyből, amit simán csúfolhatnánk a magyar Maldív-szigeteknek. Csakhogy itt a víz nem türkizkék, a part nem fehér homokos, és a vízre épített kabinok nem a luxus jegyében születtek. Az egész tóban és környezetében mégis van valami magával ragadó, romantikus, nyugalmat árasztó. Beültünk az autóba, és megnéztük, milyen képet fest télen a néhány éve a fotóturizmus és szerelmesek tucatjai által felfedezett, (korábban) soha be nem fagyó Bokodi-hűtőtó.

Ha utánanézünk egy kicsit a tó történetének, hamar kiderül, eredetileg kicsit sem romantikus céllal született: 1961-ben az Oroszlányi Hőerőmű hűtésére mesterségesen hozták létre, és funkciója miatt a nagy téli hidegek alatt sem fagyott be. A tó hőmérséklete épp ezért számos vízi élőlény számára is kedvező feltételeket jelentett, így először a horgászok kedvelt célpontjává vált.

A Budapesttől kb. egy órányi autóútra, Oroszlány felé található Bokodon a több mint fél évszázada mesterségesen kialakított tó ma viszont már élő legenda, a hazai látogatók mellett külföldi turisták is kezdik felfedezni.

Bár a hőerőművet 2015-ben bezárták, a tó története nem ért véget. Sőt, népszerűsége nem sokkal korábban, 2014-ben kezdődött: akkor jelent meg ugyanis a Microsoft keresőjeként ismert Bing háttérképei között a ködben úszó fa horgászházak és egymásba fonódó stégek fotója. Emlékszünk, abban az időben mindenki kíváncsian kérdezősködött, vajon hol lehet a fotón szereplő misztikus hely?

A sokszor csak lebegő faluként emlegetett Bokod ismertsége hamar az egekbe tört, és azóta – különösen a melegebb hónapokban – profi és amatőr fotósok lepik el a tópartot egy-egy Insta-kompatibilis képért.

A nyári nyüzsgéssel szemben a téli időszak borongósan romantikus hangulatot áraszt. A főútról letérve egy elhagyatott, buckákkal teli földút kisebb-nagyobb kanyarjai vezetnek el a tópartra. Innen már csak gyalog haladhatunk tovább, a tó körül kialakult (horgász)közösség ugyanis a nyugalmat megzavaró, betolakodó turisták ellen sorompókat helyezett el a faházakhoz vezető ösvényen.

Az élet a téli hónapokban sem áll meg teljesen, főleg, hogy az erőmű bezárása ellenére továbbra is legfeljebb csak a tó felszíne fagy be – könnyen lehet, hogy a mínuszokban is pecabottal, csendben üldögélő horgászokba vagy a most épülő házakon dolgozó munkásokba botlunk.

És pontosan ettől olyan különleges ez a hely: a tó felett lebegő, egymás mellett sorakozó színes házak és a hozzájuk vezető stégek külön kis világot alkotnak, és leginkább egy apró norvég halászfalura emlékeztetnek.

Ezt a harmóniát töri meg a tó felett áthaladó, és a szárazföldön is hosszan húzódó futurisztikus fémcső, emlékeztetve a tó eredeti funkciójára. A kis ablakokkal ellátott, rozsdás építmény az erőmű működésekor a márkushegyi bányaüzemből az erőművet tápláló barnaszén szállítását szolgálta.

Ahogy kinézünk most az ablakon, kicsit sajnáljuk, hogy nem vártunk egy hetet a túrával – ha lehet valami még izgalmasabb a téli Bokodnál, az a hóval borított Bokod. Érdemes felfedezni, persze, csak szép csendesen.

Ez is érdekelhet:

(A szerző fotóival)

FOLYTASD EZZEL
Vége a negyedik hullámnak? A járványügyi intézkedések enyhítéséről döntöttek ma Romániában
Jó hírek érkeztek! Ekkor nyithatnak a sípályák és a szállodák Szlovákiában
Rendeld meg a Roadster magazin 6. számát!
Őszi-téli lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 224 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
Négy különleges whisky a whiskykészítés bölcsőjéből, a hűvös Skóciából...
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom