Close
Két évig tartana, ha végigjárnánk a világ leghosszabb és legújabb túraútvonalát

Két évig tartana, ha végigjárnánk a világ leghosszabb és legújabb túraútvonalát

El lehet felejteni az El Caminót, mert Kanadában megtaláljuk a minden eddiginél komolyabb kihívást jelentő Great Trailt, a világ leghosszabb túraútvonalát. Huszonöt esztendőn át dolgozott rajta közel ötszáz munkás, a kivitelező több millió dollárt számlázott ki, de már bejárható a huszonnégyezer kilométer hosszan tekergő ösvény, mely az ország vadregényes tájain kerékpáros, vízi és gyalogos útvonalakat egyesít.

Pierre Camu, Paul LaBarge és Bill Pratt állt elő a megaútvonal ötletével úgy negyed századdal ezelőtt, Kanada fennállásának 150. évfordulójára.

A hármas szerint a jeles jubileumra annál tiszteletre méltóbb ajándékot nem kaphatna az ország, minthogy a négyszáz túraútját egy gigantikus ösvényben egyesítik.

A több ezer cég és magánszemély adományából összegyűjtött (plusz állami támogatással kiegészített), tekintélyes mennyiségű pénz egyébként nem csupán az építkezésre folyt el, hanem egyes helyi önkormányzatok és földbirtokosok unszolására is elkülönítettek néhány vastagabb borítékot…

Mielőtt foglalnánk a repülőjegyet a tengerentúlra és pakolnánk össze a hátizsákunkat, nem árt alaposan utánajárni a földkerekség leghosszabb túraútvonalának.

Szakértők szerint veszélyes etapok várnak az expedíciót bevállalókra, mivel a huszonnégyezer kilométer harmada vezet csak erdőkön és mezőkön át, mintegy nyolcezer-hatszáz kilométeren forgalmas utak és autópályák mentén kell csatangolni, hatezer kilométert pedig vízen kénytelen megtenni a túrázó.

Viszonyításképpen, hogy mivel állunk szemben: Magyarország leghosszabb túraútvonala 1160 kilométeren kanyarog (ez az Országos Kéktúra), a Great Trailt teljesíteni pedig annyi jelent, mintha hazánkat tízszer járnánk körbe.

Két év, két hónap és egy hét. Napi harminc kilométert megtéve ennyi időt venne el az életünkből, ha a Great Trail mentén járnánk be Kanadát síkságokon, hegyvonulatokon, folyókon és tavakon átkelve. Nem árt némi hegymászórutin sem, ugyanis a túra legmagasabb pontja az Alberta tartományban 2185 méter magasban fekvő Kananaskisen található emelkedő.

A keletről nyugati irányba haladó Great Trail kiindulópontját St. John városának vasúttörténeti múzeuma elé lőtték be.

Érinti Kanada összes tartományát (tizenhármat), legnagyobb városait, majd észak felé kanyarodva az alaszkai Yukon vidékén át a Beaufort-tengerig halad.

Az ösvények nagyobb része elhagyott vasútvonalak átalakításával készült. Az utat természetesen nemcsak gyalogosan lehet megtenni, hanem alkalmanként és természeti akadályoktól függően kenut, lovat, biciklit, szánkót, hómobilt, sílécet is igénybe vehet a kalandor.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Unsplash)

FOLYTASD EZZEL
Borzalmas a járványhelyzet Kárpátalján, a legszigorúbb besorolás jön a régióban
Magyarországon mostantól már nem elég két oltás a védettségi kártyához
Rendeld meg a Roadster magazin 6. számát!
Őszi-téli lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 224 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom