A borok és az ételek párosítása nem egyszerű feladat, különösen akkor, ha snack-ek mellé választunk italt. Egy sommelier szerint ez utóbbi esetében egyáltalán nem mindegy, milyen italt nézünk akár a legegyszerűbb csipszhez.
Matt Strauch sommelier szerint a csipsz textúrája – legyen az sima vagy érdes – nagy szerepet játszik a megfelelő borpárosításban és olyan bor mellé érdemes tálalni, amelynek testtípusa illeszkedik a csipsz állagához.
A megfelelő választás esetén a bor kiegészíti a csipsz ropogósságát, és bizonyos esetekben még fokozza is az ital ízét.
A borok alapvetően lehetnek könnyed, friss ízűek, és testesebbek, összetettebb ízprofillal rendelkezők. A testes borokhoz rusztikus csipszek illenek, amelyek jobban ki tudják egészíteni a snack sűrűbb állagát és intenzívebb ízét. Ezzel szemben
a sima, kevésbé karakteres ropogtatni valókhoz üde, friss borok illenek.
Vannak olyan esetek, amikor a bor ízét a sós rágcsálni valók még fokozni is tudják. A könnyű vörösborokhoz például a bordázott textúrájú csipszek illenek, amelyek még inkább emelhetik a kóstolás élményét.
A sós ízű csipsz remek választás a száraz pezsgőkhöz is, a csípős változatok a savas sauvignon blanc tökéletes kiegészítői lehetnek.
(Forrás: The Daily Meal, fotók: Getty)
legjobb | párosítás | bor | csipsz | étel
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban
Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!