Close
Leáldozott a zászlóshajó-bornak: fizet az állam, ha kivágják a tőkéket Bordeaux-ban

Leáldozott a zászlóshajó-bornak: fizet az állam, ha kivágják a tőkéket Bordeaux-ban

Franciaországban az elmúlt évtizedekben jelentősen csökkent a vörösborfogyasztás a sör és más italok javára.

A nagy tekintélyű bordeaux-i régió borászai több ezer hektárnyi szőlőültetvényt készülnek kivágni, mivel a megváltozott fogyasztói szokások és a globális felmelegedés a francia mezőgazdaság koronaékszerét sem kíméli.

Míg a magas minőségű palackokra még mindig könnyen találni vevőket, a belépő szintű vörösborok iránti kereslet csökken, emiatt pedig az árak is lejjebb mentek, így sok gazdálkodónak jobban megéri a hektáronkénti hatezer eurós (több mint kétmillió forintos) kártalanítás, mint a bortermelés folytatása.

Csökken a kereslet és az ár

A tavalyi év második felében a bordeaux-i vörösborok ára huszonegy százalékkal csökkent az előző öt év átlagárához képest, míg a bordeaux-i fehérek átlagára enyhén emelkedett.

Szintén nem kedvez az eladásoknak, hogy Kína, amely még mindig a bordeaux-iak legfontosabb exportcélpontja, a koronavírusjárvány idején leállította az összes importot. Bár a kereskedelem azóta újraindult, még mindig nem érte el a járvány előtti szintet.

A francia szupermarketekben a söreladások idén először haladhatják meg a borokét, egy felmérés szerint pedig a vörösborfogyasztás harminckét százalékkal csökkent az elmúlt évtizedben, a 18-35 éves korosztály vezetésével.

Változnak a borok

A klímaváltozás szintén szerepet játszik a bordeaux-i válságban: egyrészt a hosszabb és melegebb nyarak miatt nagyobb a kereslet a fehér és rozé borokra, másrészt a magasabb hőmérséklet a hagyományos bordeaux-i borokat túlságosan alkoholossá és savassá teheti, ami miatt a régi fogyasztók is elpártolhatnak.

A jelenlegi szabályok szerint bordeaux-i bor csak bizonyos, pontosan meghatározott területről származó szőlőfajtákból készülhet. Az éghajlatváltozás miatt azonban a francia hatóságok engedélyezték új szőlőfajták bevezetését, azonban egy évtizedig is eltarthat, mire a változtatásoknak eredménye lesz.

A felszabaduló földeken a gazdák mást termelhetnek, az eladatlan borból pedig ipari alkohol készül parfümökhöz vagy kézfertőtlenítőkhöz.

Míg a kártérítést igénylők egyharmada teljesen fel akar hagyni a borászattal, a többiek inkább stratégiát váltanak: kevesebbet termelnek és a magasabb minőségű borokra összpontosítanak.

A klímaváltozás alaposan átalakíthatja a világ bortérképét, amelyre egyes országok épp most kerülhetnek fel.

(Forrás: Politico, képek: Unsplash, Getty Images)

klímaváltozás | vörös bor | bordeaux | borfogyasztás | válság

FOLYTASD EZZEL

Ráleltünk Budapest és a BMW legszorosabb párhuzamára

Őszinte, szórakoztató és sorsfordító – Így lett a Körvonal az ország kedvenc játéka

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram