Leáldozott a zászlóshajó-bornak: fizet az állam, ha kivágják a tőkéket Bordeaux-ban

Franciaországban az elmúlt évtizedekben jelentősen csökkent a vörösborfogyasztás a sör és más italok javára.

A nagy tekintélyű bordeaux-i régió borászai több ezer hektárnyi szőlőültetvényt készülnek kivágni, mivel a megváltozott fogyasztói szokások és a globális felmelegedés a francia mezőgazdaság koronaékszerét sem kíméli.

Míg a magas minőségű palackokra még mindig könnyen találni vevőket, a belépő szintű vörösborok iránti kereslet csökken, emiatt pedig az árak is lejjebb mentek, így sok gazdálkodónak jobban megéri a hektáronkénti hatezer eurós (több mint kétmillió forintos) kártalanítás, mint a bortermelés folytatása.

Csökken a kereslet és az ár

A tavalyi év második felében a bordeaux-i vörösborok ára huszonegy százalékkal csökkent az előző öt év átlagárához képest, míg a bordeaux-i fehérek átlagára enyhén emelkedett.

Szintén nem kedvez az eladásoknak, hogy Kína, amely még mindig a bordeaux-iak legfontosabb exportcélpontja, a koronavírusjárvány idején leállította az összes importot. Bár a kereskedelem azóta újraindult, még mindig nem érte el a járvány előtti szintet.

A francia szupermarketekben a söreladások idén először haladhatják meg a borokét, egy felmérés szerint pedig a vörösborfogyasztás harminckét százalékkal csökkent az elmúlt évtizedben, a 18-35 éves korosztály vezetésével.

Változnak a borok

A klímaváltozás szintén szerepet játszik a bordeaux-i válságban: egyrészt a hosszabb és melegebb nyarak miatt nagyobb a kereslet a fehér és rozé borokra, másrészt a magasabb hőmérséklet a hagyományos bordeaux-i borokat túlságosan alkoholossá és savassá teheti, ami miatt a régi fogyasztók is elpártolhatnak.

A jelenlegi szabályok szerint bordeaux-i bor csak bizonyos, pontosan meghatározott területről származó szőlőfajtákból készülhet. Az éghajlatváltozás miatt azonban a francia hatóságok engedélyezték új szőlőfajták bevezetését, azonban egy évtizedig is eltarthat, mire a változtatásoknak eredménye lesz.

A felszabaduló földeken a gazdák mást termelhetnek, az eladatlan borból pedig ipari alkohol készül parfümökhöz vagy kézfertőtlenítőkhöz.

Míg a kártérítést igénylők egyharmada teljesen fel akar hagyni a borászattal, a többiek inkább stratégiát váltanak: kevesebbet termelnek és a magasabb minőségű borokra összpontosítanak.

A klímaváltozás alaposan átalakíthatja a világ bortérképét, amelyre egyes országok épp most kerülhetnek fel.

(Forrás: Politico, képek: Unsplash, Getty Images)

bordeaux | válság | bor | borfogyasztás | klímaváltozás

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom