Close
Ha idén karácsonykor jobbat ennénk, elmondjuk, mit érdemes inni

Ha idén karácsonykor jobbat ennénk, elmondjuk, mit érdemes inni

Vannak, akik soha sem mondanának le a klasszikusokról, de olyanok is, akik az újításban hisznek. Ami közös, hogy szinte mindannyian szeretünk finom italokat, elsősorban borokat kóstolni a karácsonyi menü fogásai mellé.

Hatalmas igazságokat és világmegváltó párosításokat idén sem tudunk átadni – egész egyszerűen azért, mert ha már egy kicsit is változtatunk a fűszerezésen, vagy kicseréljük a köretet, esetleg “egészséges” alapanyagokból gondoljuk újra az ételeket, máris belebuknánk a saját tippjeinkbe.

Néhány általános szabályt és pár jó bort viszont most is hoztunk.

Mit igyunk a halászléhez?

Ha csak a halakból – különösen a fehérhúsú halakból – indulunk ki, simán rávághatnánk, hogy könnyű fehérbort, esetleg pezsgőt. De, hogy a fűszerezés mennyire felborítja az általános szabályokat, arra a halászlé a legjobb példa: a paprikás, és sok esetben csípős leves sokkal inkább kíván egy frissebb, zamatosabb vörösbort, mint fehéret, de ha zsírosabban és tartalmasabban szeretjük készíteni, akár még egy testesebb bort is elbír.

Egy laza kadarka, pinot noir vagy siller mellett nyugodtan tegyünk próbát mondjuk egy komolyabb bordeaux-ival is.
A Chateau Pey La Tour három vörösbora közül a reserve a legidősebb ültetvényekről származó szőlőből készül. 88% merlot, 10% cabernet sauvignon, 2% petit verdot, tartályban erjesztve és 12 hónapig hordóban érlelve.

Bordóihoz képest közepes testű, és nagyon gyümölcsös – a cabernet-okozta paprikás jegyek pedig egész biztos jó barátságban lesznek a halászlé pirospaprikájával.

Mit kóstoljunk a sült halak és húsok mellé?

Itthon rántott ponty, az angolszász országokban pulykasült nélkül lehetetlen a karácsony. A fűszerezés itt is változtathat a képleten, de egy könnyedebb, friss salátával tálalt pulykához például bátran bontsunk egy jó sauvignon blanc-t, mondj egy új-zélandit.

A Matuának, a szigetország első sauvignon blanc termelőjének 2017-es “vad fehére” – ezt jelenti ugyanis a sauvignon blanc – grapefruitos, bodzás, mentás karakterű, bármilyen fehér hússal és friss, citrusos salátával passzol.

Ha viszont olajban sütjük ki a halat vagy a húst, érdemesebb egy fokkal testesebb fehérbort választani. Például, egy érettebb rajnai rizlinget, vagy balatoni olaszrizlinget.

Illik bármi a töltött káposztához?

Persze, de figyelembe kell venni, hogy savanyú vagy édes káposztából készítjük. Előbbihez ugyanis érdemesebb citrusosabb, savasabb bort választani, utóbbihoz viszont a bornak is jól áll némi édesség.

A töltelék ez esetben hiába fűszeres, zsíros, vagy akár paprikás is, a káposzta savassága és a töltelék miatt mégis fehérbort kíván. Az olaszrizling itt is jó választás lehet, de érdemes teltebb, olajosabb karakterűt választani, ezzel együtt viszont olyat, amiben a savak is élénkek.

Ha minden kötél szakad, és szeretjük a pezsgőket, akkor pedig bátran kapjunk elő egy palack tradícionális, száraz pezsgőt a hűtőből, például a Kreinbacher Birtoktól vagy a Kárásztelektől.

A desszerthez illik egyáltalán bármilyen bor?

Persze! Általában viszont érdemes figyelni arra, hogy a bor édesebb legyen, mint a desszert.

A mézeskalácshoz és a diós bejglihez nyugodtan választhatunk egy jó tokajit, például Homonna Attila édes hármas tokaji furmintját, de egy édes szamorodni vagy frissebb aszú is jó választás.

A vacsora végén azzal se követünk el nagy hibát, ha valamilyen likőrt, például Unicumot vagy Bencés gyógynövénylikőrt választunk az édesség mellé. Jó kísérletezést!

(Fotók: Gyana Dániel, Getty Images / Borok forrása: Bortársaság)

Close