Close
Tízből kilenc borfogyasztó nem ismeri ezt a trükköt a palack kinyitása után

Tízből kilenc borfogyasztó nem ismeri ezt a trükköt a palack kinyitása után

Borszakértők és sommelier-k osztották meg legjobb tippjeiket, hogyan őrizhetjük meg a bor ízvilágát kinyitása utáni másnap, vagy akár még később is.

A szakértők szerint a bor a felnyitását követően harminchat óráig őrzi meg minőségét, de ez nagyban függ a tannin-tartalmától, savszintjétől, cukor- és alkoholtartalmától.

A testes vörösborok általában háromtól öt napig, míg a könnyebb borok és a habzóbor csak két-három napig fogyasztható.

Az érlelt borok általában kényesebbek, mint az újabbak, ezek esetében törekedjünk arra, hogy el is fogyasszuk. Ha félretesszük, túl sok oxigént kap, ami szó szerint megöli az italt.

A kibontott palackok esetében a bor ízvilágát tehát elsősorban a beengedett oxigén mennyisége befolyásolja. Az oxigén ugyanis átalakítja a bor szerkezetét, ami pozitív, de negatív változást is hozhat, például könnyedén oxidálhatja is az italt.

Éppen ezért

a legjobb barátaink azok az eszközök lehetnek, amelyek eltávolítják, vagy be sem engedik az oxigént az üvegbe már a nyitás pillanatában.

Ilyen például a Coravin vagy a Vacu Vin rendszer, amelyek anélkül nyitják ki a borospalackot, hogy kihúznák a parafadugót, így nem tud oxigén kerülni a palack belsejébe. Ellenben argongázzal biztosítani tudja azt, hogy a bor minőségét megőrizze bontást követően is.

Ha nem használunk ilyen csúcskategóriás eszközöket az esti vacsorához fogyasztott bor félrerakásakor, érdemes néhány dolgot szem előtt tartanunk.

  • A borospalackba tegyük vissza a parafadugót!
  • A palackot fénytől távol lévő helyen kell tárolni
  • A kibontott üveget hűvös helyre érdemes tenni, de nem szükséges borhűtőt használni hozzá
  • Ajánlott egy kisebb, jól záródó palackba átönteni az italt, hogy csökkenjen az oxigén expozíció

(Forrás: Travel + Leisure, fotók: Getty Images)

nyitás | bor | palack | trükk | fogyasztás

FOLYTASD EZZEL

Ráleltünk Budapest és a BMW legszorosabb párhuzamára

Őszinte, szórakoztató és sorsfordító – Így lett a Körvonal az ország kedvenc játéka

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram