Mennyit borravalót illik adni az egyes európai országokban? Segítünk.
A borravaló kérdése az egyik legmegosztóbb téma az utazók körében. Van, aki túl sokat ad, más túl keveset, és vannak olyanok is, akik egyáltalán nem számolnak ezzel a kiadással sem étteremben, sem bárban, sem pedig taxiban.
Körbenéztünk Európában, mik az általános vélekedések a borravaló mértékéről.
A YouGov nevű közvélemény-kutató cég hat európai uniós tagállamban és az Egyesült Királyságban kérdezte meg a helyi lakosokat, hogy mennyi borravalót adnak általánosságban.
Ez alapján pedig felállítható egy egyszerű ökölszabály.
Az Egyesült Királyságban, Németországban, Dániában és Svédországban a borravaló mértéke tíz százalék körül mozog. A franciák, az olaszok és a spanyolok ennél jóval kevesebbet, csak öt százalékos többletet hagynak a szolgáltatónál. Megjegyezzük, mindez meglehetősen alacsony az amerikaiakhoz képest, akik általában húsz százalékos borravalót adnak.
A németek vezetik listát a borravalók mértékét és gyakoriságát tekintve. Ők éttermekben, fodrászatban, kocsmában, bárban, taxikban, kávézókban és szállodákban, azaz alapvetően minden szolgáltatónál hagynak nagy valószínűséggel borravalót.
(Forrás: Timeout, fotó: Getty)
borravaló | utazás | szabály | taxi | szálloda
Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod
10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod
Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!