A Square fizetési platform adatai szerint az éttermek borravalói tíz százalékkal csökkentek az Egyesült Államokban.
Az amerikaiak meglehetősen bőkezűek voltak akkor, amikor borravalót kellett adni az éttermekben, azonban a járvány hatására ez is megváltozott – derül ki a Square nevű digitális fizetési platform által nemrégiben közzétett adatok szerint.
A Square szerint a gyorséttermekben a borravaló mediánja 19,73 százalék volt 2020 februárjában, de ugyanezen év áprilisára 22,22 százalékra nőtt. Az éttermekben a borravaló 19,45 százalékról 21,2 százalékra emelkedett ugyanebben az időszakban, de augusztusra
a gyorséttermekben 18,6 százalékra, a többi étteremben 19,1 százalékra esett vissza.
Hasonló következtetésre jutott a CreditCards.com felmérése is, amiből kiderült, hogy az éttermekben az átlagos borravaló mértéke húsz százalék volt, házhoz szállítás esetén ez tizenhét százalék, elviteles rendelés esetén tizenöt százalék körül mozgott.
A kutatásban 2573 amerikai felnőttet kérdeztek meg, hetvenöt százalékuk pedig úgy nyilatkozott, hogy mindig ad borravalót, ha étteremben eszik, ez azonban elmarad a pandémia előtti időszak hetvenhét százalékos szintjéhez képest. A futároknak a válaszadók hatvannégy százaléka adott 2019-ben borravalót, ma már csak ötvenkilenc százalékuk teszi ezt meg. A válaszadók harmincöt százaléka azt mondta, hogy
a későbbiekben a borravaló mértékét növelni fogja, ám ez végül nem történt meg a kutatás szerint.
A Food & Wine “The New Rules of Dining Out” című sorozata szerint a tendencia oka nem feltétlenül a világjárványban keresendő, sokkal inkább abban, hogy az Egyesült Államok lakosságának csak körülbelül hetven százaléka tudja, hogy tizenöt-húsz százalék közötti mértékű borravalót illik adni.
A vendéglátósok azonban azt remélik, hogy a fogyasztók értékelni fogják azokat a példátlan kihívásokat, amikkel az ágazat szereplőinek szembe kell nézniük 2020 tavasza óta.
(Forrás: Food&Wine, fotó: Getty Images)
gyorsétterem | vendéglátóipar | usa | felmérés | kutatásA Loire-völgy, ahol a kétezer éves borkészítési hagyományok pazar építészeti megoldásokkal találkoznak
Három nyári étel, amit a szilva aranyoz be
