Close
Tudatosság nélkül, csomagolás alapján választunk bort

Tudatosság nélkül, csomagolás alapján választunk bort

Elég, ha egy vidéki kúria kerül a borospalack címkéjére, máris tesszük a kosárba – állapította meg egy friss tanulmány.

Meglepő eredmény hozott egy nemrégiben készült kutatás. Eszerint a borfogyasztók vásárláskor olyan felületes tényezők alapján döntenek, mint a palack súlya, a dugó, vagy a csomagolás. Sőt, olyannyira nem vagyunk tudatosak, hogy ha a boroscímkére egy vidéki kúria képe kerül, máris azt feltételezzük, hogy prémium minőségű termékről van szó, és egyben az adott termékkategória legdrágább termékének is tartjuk.

A felmérés során a bor minőségével kapcsolatban is további furcsaságok vetődtek fel. A borkóstolásban résztvevők huszonöt százaléka úgy gondolta, hogy magasabb minőségű az a bor, amit dugóval láttak el csavaros kupak helyett, sőt, a válaszadók azt is mondták, hogy akár negyven százalékkal többet fizetnének olyan borért, amit nehezebb, vastagabb falú palackba töltöttek.

Az Oxfordi Egyetem vizsgálatának vaktesztjében végül az egyik kereskedelmi lánc szupermarketében vásárolt, nagyjából 2800 forintos bor győzte le a körülbelül 15 ezer forintos versenytársát.

Az eredmények egyértelműen azt mutatják, hogy nem mindig azt kapja az ember, amit vár a pénzéért egy bortól, holott a vásárlók gyakran az adott termék ára alapján próbálják behatárolni annak minőségét.

(Forrás: Food & Wine, fotó: Getty Images)

vizsgálat | pincészet | borkóstoló | vakteszt | pince

FOLYTASD EZZEL

Az év gasztrotrendje: fermentálás, ami még az egészségnek is jót tesz

Ez a három ital segít elaludni és sokat javíthat az alvásod minőségén is

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram