Close
Kitört a gasztroháború Olaszország és Horvátország között

Kitört a gasztroháború Olaszország és Horvátország között

Az olaszok féltik a Proseccójukat, a horvátok pedig felteszik a kezüket, hogy ők a jogszabályok szerint járnak el.

Olaszország és Horvátország földrajzilag igazán közel fekszik egymáshoz, a két ország barátságát illetően azonban most fényév távolságra vannak. Az olaszországi Prosecco-gyártók ugyanis fellázadtak, és minden erejükkel azon vannak, hogy megakadályozzák, hogy a horvát borászok édes desszertboraik árusítására a Prosek kifejezést használják.

Az Associated Press szerint az Európai Bizottság is belefolyt a vitába, mérlegelniük kell majd Horvátország azon kérelmét, hogy a Prosek nevet viselhessék boraik. Luca Giavi, a Prosecco DOC vezérigazgatója hangsúlyozta: nem azzal van problémájuk, hogy a gyártók – amelyek alapvetően nagyon kevés palacknyi bort állítanak elő – belépnek a piacra, hanem azzal, hogy az elnevezés zavart kelthet a fogyasztókban.

A Prosecco és a Prosek között kevés hasonlóság van: míg előbbi a Glera szőlőből készült pezsgő, addig utóbbi egy horvát szőlőfajtából előállított édes bor.

Éppen ezért mondják azt a horvátok, hogy a fogyasztókat a név nem tudja megzavarni, ráadásul a Prosek a jogszabályoknak megfelelően kapott védett eredetmegjelölést.

Horvátország már 2013-ban is kérte a Prosek név használatának engedélyezését, a kérelmüket akkor elutasították. Azt, hogy az Európai Bizottság ezúttal kinek ad igazat, egyelőre nem tudni.

(Forrás: Food & Wine, fotó: Unsplash)

olaszország | bor | prosek | gasztronómia | pezsgő

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram