Close
Kitört a gasztroháború Olaszország és Horvátország között

Kitört a gasztroháború Olaszország és Horvátország között

Az olaszok féltik a Proseccójukat, a horvátok pedig felteszik a kezüket, hogy ők a jogszabályok szerint járnak el.

Olaszország és Horvátország földrajzilag igazán közel fekszik egymáshoz, a két ország barátságát illetően azonban most fényév távolságra vannak. Az olaszországi Prosecco-gyártók ugyanis fellázadtak, és minden erejükkel azon vannak, hogy megakadályozzák, hogy a horvát borászok édes desszertboraik árusítására a Prosek kifejezést használják.

Az Associated Press szerint az Európai Bizottság is belefolyt a vitába, mérlegelniük kell majd Horvátország azon kérelmét, hogy a Prosek nevet viselhessék boraik. Luca Giavi, a Prosecco DOC vezérigazgatója hangsúlyozta: nem azzal van problémájuk, hogy a gyártók – amelyek alapvetően nagyon kevés palacknyi bort állítanak elő – belépnek a piacra, hanem azzal, hogy az elnevezés zavart kelthet a fogyasztókban.

A Prosecco és a Prosek között kevés hasonlóság van: míg előbbi a Glera szőlőből készült pezsgő, addig utóbbi egy horvát szőlőfajtából előállított édes bor.

Éppen ezért mondják azt a horvátok, hogy a fogyasztókat a név nem tudja megzavarni, ráadásul a Prosek a jogszabályoknak megfelelően kapott védett eredetmegjelölést.

Horvátország már 2013-ban is kérte a Prosek név használatának engedélyezését, a kérelmüket akkor elutasították. Azt, hogy az Európai Bizottság ezúttal kinek ad igazat, egyelőre nem tudni.

(Forrás: Food & Wine, fotó: Unsplash)

FOLYTASD EZZEL
A világ tíz legjobb borvidéke, amit érdemes felkeresni
Svéd húsgolyós fánkot készített az IKEA, de csak egyetlen helyen kóstolható a világon
Rendeld meg a Roadster magazin 7. számát!
Friss lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 220 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom