Close
Újabb hatalmas sikert ért el az Európa legszebbjének választott magyar kastély

Újabb hatalmas sikert ért el az Európa legszebbjének választott magyar kastély

A Botaniq Turai kastélypark rekonstrukciójáért Tájépítészeti Nívódíjat nyert az örökségvédelmi projektek, történeti kertek kategóriában a Pagony Táj-és Kertépítész Kft., dr. Herczeg Ágnes pályázata nyomán.

Rangos elismerésben részesült a BOTANIQ Turai kastélypark rekonstrukcióját elvégző Pagony kert Táj- és Kertépítész Kft., amely a Tájépítészeti Nívódíj 2021 pályázaton elnyerte a legjobbnak járó díjat az örökségvédelmi projektek, történeti kertek kategóriában. Dr. Herczeg Ágnes pályázatát tíz tagú szakembergárdából álló zsűri értékelte, és ítélte végül oda a díjat a tájépítész irodának

a kastélypark öt éven át tartó rekonstrukciós munkálataiért.

A Botaniq Turai kastélyt hangulatos tíz és fél hektáros ősfás park öleli körbe, amelyet az eredeti kertépítészeti terveket figyelembe véve, kerttörténeti és kertrégészeti kutatási eredményekre támaszkodva újítottak fel.

A magyar kertművészet alkotásainak nagy részét a történelem viharai megsemmisítették, épp ezért rendkívül ritka az, ha egy kastély és kert együttese még megmenthető állapotban maradt. Tura ezek közé sorolható, ezért kiemelten fontos volt a fejlesztő számára, hogy

a park két eredeti tervezője, Petz Ármin és Jámbor Vilmos hagyatékának megfelelően újítsák meg a parkot, visszaidézve a kastélykert eredeti állapotát.

A kastélypark területét hét egységre, úgynevezett “hangulatra” osztották a tervezők: az erdő, a nyugalom, az utazás, az álom, a játék, az idő és a gyémánt hivatottak jelképezni a kastély által képviselt értékeket.

A különböző egységek különböző fajtájú és elrendezésű növényei teremtik meg az egyes parkrészek egyedi hangulatát.

A kert több mint kétezer fának ad otthont, a legjellemzőbb fajok közé tartozik a kocsányos tölgy, a piramistölgy, a bükk, a vadgesztenye, de található tulipánfa, és a szomorúfűz, valamint páfrányfenyő, vörösfenyő és tiszafa is a parkban.

A kastélyparkban található, egykori Lovarda területén mintagazdaság kap majd helyet, ennek első lépéseként jött létre az előbb említett magyar körték kertje, ahol ízelítőt kaphatunk számos fajtájából is ennek a zamatos gyümölcsnek. A 2020-ban megvalósult ökologikus és reprezentatív kiültetés keretében negyven darab idős fa, illetve több ezer cserje, díszfű és egyéb fűféle kapott helyet a park változatos növényállományában.

Dr. Herczeg Ágnes, a Pagony Táj- és Kertépítész Kft. vezető tervezője. szerint a minőség megőrzése garantálja a kastélykert további sikerét. Úgy véli, a kert azon túl, hogy egy művészi alkotás, egy élő, eleven organizmus, mely odafigyelést igényel. A turai kastélypark a kertörökség olyan gyöngyszeme, melyen keresztül

bepillantást nyújt a magyar kertművészet és kertkultúra magas nívójába.

A tavalyi év során két másik szakmai elismerésben is részesült a kastélyhotel: januárban a Booking.com Traveller Review Awards 2021, nyáron pedig egy nemzetközi turisztikai díjat kapott a Botaniq Turai Kastély, amely a Legjobb Európai Kastélyhotel 2021 címet szerezte meg az International Travel Awards versenyen.

(Fotók: A kastély Facebook-oldala)

díj | turai kastélypark | túra | Pagony kert Táj- és Kertépítész Kft | elismerés

FOLYTASD EZZEL

Gigantikus higanycsepp-szobor előtt szelfiznek a New York-iak

Eladóvá vált a világ egyik leghíresebb írójának pazar rezidenciája

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram