A DNS-ünk írja a jövőnket? – A szeptemberi Brain Bar-on kiderül

A 21. századi tudomány egyik legfontosabb kérdése az, rendelkezik-e az ember szabad akarattal. Az idei Brain Bar kiemelten foglalkozik ezzel a témával, a sztárszakértő pedig Amerikából érkezik: Kathryn Paige Harden viselkedéskutató, a New York Times és a Washington Post szerzője arról beszél majd a magyar fiataloknak, miként hat a DNS-ünk arra, mennyire válunk sikeressé, egészségessé, és hogy viselkedünk másokkal. 

Szeptemberben tizedik alkalommal startol el a Brain Bar jövőfesztivál, ahol az amerikai kutató mellett mellett sok más izgalmas előadóval találkozhat a közönség.

Magyarországra érkezik a Harvard Asztronómiai Intézetének volt elnöke, Avi Loeb, aki a Földön kívüli élet és intelligenciák kutatásának szentelte életét.

Gerard Barron cége a világon először bányászott ki a Csendes-óceánból olyan szuperfémeket, amelyek megoldhatják a Föld energiaellátási problémáit. A Brain Baron arról beszél majd, mennyire vagyunk távol a tiszta energiára való teljes átállástól. A legendás etológus, Lars Chittka professzor is fellép a fesztiválon: neki köszönhetően tudjuk, milyen meglepően intelligensek a méhek, a magyar közönségnek pedig bemutatja, milyen sokat is köszönhetünk nekik, és hogy festene a világ nélkülük. 

Budapestre érkezik a Beszélnünk kell Kevinről szerzője, Lionel Shriver is: az írónő szerint ugyanis a társadalmi őrületekről is beszélnünk kell. Szerinte gond, olyan fontos kérdések, mint a #MeToo vagy az intelligenciabeli egyenlőség nem bocsáthatók vitára – mintha mindenkinek muszáj lenne ezekről egyformán vélekedni. A budapesti Brain Baron azt mutatja meg a magyar fiataloknak, hogyan ne dőljenek be kritika nélkül a közgondolkodásnak, és hogy formáljanak véleményt igazán szabadon. 

A Brain Bar minden évben a jövő legégetőbb kérdéseit állítja színpadra, és nem fél ezeket éles csavarral feltenni. Szó lesz arról, mi van, ha nincs megoldás a klímaválságra, képes lesz-e valaha többre az AI, mint amit ma látunk belőle, és tényleg az influenszerkultúra jelenti-e a munka jövőjét. 

A Magyar Zene Házában rendezett esemény hazai házigazdái Linczényi Márkó és Lil Frakk lesznek, és a fesztivál moderátoraként idén harmadjára tér vissza Magyarországra Iain Lindsay volt brit nagykövet is.

A szeptember 26-27-én tartott jövőfesztivál diákok és pedagógusok számára ingyenes – a belépőkért már megnyílt a regisztráció a Brain Bar oldalán, ahol a szervezők teljes osztályok jelentkezését is várják, és kedvezményes early bird jegyek is kaphatók. A legfrissebb információkat a fesztivál Facebook-eseményében lehet nyomon követni.

(Fotók: Liszkai Lilla, Brain Bar)

tudomány | program | előadás | jövőfesztivál | előadók

FOLYTASD EZZEL

A kertem, a házam, az otthonom – érezd benne jól magad

A magyar ital, amivel kompromisszumok nélkül tehetsz sokat az egészségedért

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom