Látványos kiállítás nyílt a brutalizmus világhírű magyar építészéről

November 9-től január közepéig látogatható Pécsen, az m21 Galériában a Breuer Marcell tiszteletére rendezett emlékkiállítás. Breuer Marcell világhírű építész, a 20. századi modern építészet meghatározó alakja, akit sokszor amerikai vagy olykor német származású építészként emlegetnek. Holott, Breuer 1902. május 21-én Magyarországon, Pécsen született, innen indult alig húsz évesen később nemzetközivé vált karrierje.

A város Főreál Gimnáziumában érettségizett, majd húszévesen a bécsi Képzőművészeti Akadémián, néhány hónappal később pedig a Bauhausban folytatta tanulmányait, amelyek befejeztével a továbbiakban ő maga is tanított az iskolában. Ehhez a korszakhoz fűződik

az első csőbútorok megalkotása, amellyel nevet szerzett magának Európában.

A Bauhaust elhagyva azzal a szándékkal tért vissza Magyarországra, hogy építészirodát nyit Budapesten. A Magyar Építész Kamara azonban nem ismerte el a Bauhausban szerzett oklevelét. Ezt követően európai és észak-afrikai tanulmányutakon vett részt, majd kisebb londoni kitérő után,

1937-ben Walter Gropius meghívására az Egyesült Államok Harward Egyetemére ment tanítani.

A1950-es évektől kezdve számos megbízást kapott az Egyesült Államokban és Európában.

1968-ban a Time magazin a modern építészetet meghatározó tizenhárom alkotó egyikeként emlegette.

Breuer haláláig kötődött szülővárosához, ám a dokumentumokon, magánleveleken és fényképeken kívül nem sok emlék maradt tőle Magyarországon.

A kiállítás tehát ezekből az emléktöredékekből világítja meg Breuer Marcell, a világhírű pécsi építész munkásságát, és mutatja be a bútorok és a művek stílusjegyeire összpontosítva a bútortervezőt és a brutalista építészt,

a kozmopolita világpolgárt és Pécs város szülöttét.

A korabeli fényképek, dokumentumok és Breuer korai képzőművészeti alkotásai mellett a kiállításon látható Breuer számos székterve eredeti kivitelben és mai utángyártott változatban egyaránt.

Breuer bútorai mellett néhány kortársának (Le Corbusier, Walter Gropius, Eileen Grey) bútora is láthatók, valamint mai sztártervezők munkáiban szembesülhetünk a hajlított cső- és fémváz tovább élésében. A kiállítás kulcsdarabja Breuer gránit asztala, amelyet néhány évvel ezelőtt a Magyar Nemzeti Bank vásárolt meg.

Főbb épületeivel maketteken, tervrajzokon és videofelvételeken keresztül ismerkedhetünk meg. A kiállításon megtekinthető Kardos István Breuer Marcellel készült egyetlen magyar nyelvű beszélgetése és Seres Tamás 2020-ban készült filmje is.

(Fotók: Rajnai Richard)

brutalizmus | brutalista | építész | kiállítás | tervező

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom