Kiderült, pontosan hány buborék van egy pohár pezsgőben

Talán nincs is ember a földön, aki ne tette volna fel magában soha a kérdést egy pohár pezsgővel a kezében, hogy vajon hány buborék van benne? A tudósok utánajártak az élet egyik nagy kérdésének.

Gérard Liger-Belair a The Journal of Physical Chemistry című tudományos szaklapban tette közzé az erről szóló tanulmányát. Arra jutott, hogy sokkal kevesebb buborék van egy pohár pezsgőben, mint amennyit gondolnánk.

Egészen az ő vizsgálatáig ugyanis általános tévhit volt az, hogy egy pohár pezsgőben körülbelül tizenöt millió buborék van.

Liger-Belair szerint "csupán" nagyjából egymillió.

Ahhoz, hogy erre a következtetésre juthasson, a kutató számításba vette a pezsgőspalack hőmérsékletét, a pezsgőspohár dőlésszögét és a "buborékdinamikát" is.

Ha ennél is több buborékot szereténk a pohárban látni, érdemes az italt a szokásosnál melegebben tálalni és töltés közben jobban megdönteni a poharat.

De nem csak Liger-Belair-t érdeklik a pezsgő buborékai. 2023-ban a Brown Egyetem és a Toulouse Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogy a pezsgős pohárban miért mozognak egyenes vonalban a buborékok szemben a többi szénsavas itallal.

Meglátásuk szerint a pezsgőnek és a habzóbornak van egy speciális összetevője, amely "szappanszerű vegyületként működik". Ez egy felületaktív anyag, ami segít csökkenteni a folyadék és a gázbuborékok közötti feszültséget, így egyenes vonalú pezsgést eredményez.

(Forrás: Food&Wine, fotók: Getty)

buborék | pezsgő | kutatás | vizsgálat

FOLYTASD EZZEL

Jön az a különleges fesztivál, amelyen minden ízében megélheted a Márton-napi hagyományokat

Megfogni a jövő építőit – Bálint Attila-interjú

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Itt van az a különleges fesztivál, amelyen minden ízében megélheted az őszi hagyományokat
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom