Kiderült, pontosan hány buborék van egy pohár pezsgőben

Talán nincs is ember a földön, aki ne tette volna fel magában soha a kérdést egy pohár pezsgővel a kezében, hogy vajon hány buborék van benne? A tudósok utánajártak az élet egyik nagy kérdésének.

Gérard Liger-Belair a The Journal of Physical Chemistry című tudományos szaklapban tette közzé az erről szóló tanulmányát. Arra jutott, hogy sokkal kevesebb buborék van egy pohár pezsgőben, mint amennyit gondolnánk.

Egészen az ő vizsgálatáig ugyanis általános tévhit volt az, hogy egy pohár pezsgőben körülbelül tizenöt millió buborék van.

Liger-Belair szerint "csupán" nagyjából egymillió.

Ahhoz, hogy erre a következtetésre juthasson, a kutató számításba vette a pezsgőspalack hőmérsékletét, a pezsgőspohár dőlésszögét és a "buborékdinamikát" is.

Ha ennél is több buborékot szereténk a pohárban látni, érdemes az italt a szokásosnál melegebben tálalni és töltés közben jobban megdönteni a poharat.

De nem csak Liger-Belair-t érdeklik a pezsgő buborékai. 2023-ban a Brown Egyetem és a Toulouse Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogy a pezsgős pohárban miért mozognak egyenes vonalban a buborékok szemben a többi szénsavas itallal.

Meglátásuk szerint a pezsgőnek és a habzóbornak van egy speciális összetevője, amely "szappanszerű vegyületként működik". Ez egy felületaktív anyag, ami segít csökkenteni a folyadék és a gázbuborékok közötti feszültséget, így egyenes vonalú pezsgést eredményez.

(Forrás: Food&Wine, fotók: Getty)

vizsgálat | pezsgő | kutatás | buborék

FOLYTASD EZZEL

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Itt úgy alkotják meg az öltönyöd, mintha James Bondnak készítenék

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
A pihenés új értelmet nyer ebben az ötcsillagos szállodában
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom