Close
Ezen a napon nyílik Budapest két nagy karácsonyi vására

Ezen a napon nyílik Budapest két nagy karácsonyi vására

Az adventezőket korábbi népszerű programok és újdonságok is várják.

November 18-án, pénteken nyílik a Vörösmarty Classic Xmas és az Advent Bazilika is, amelyet tavaly másodjára is Európa legjobb karácsonyi vásárának választottak. A Szent István-bazilika előtti téren 12 méteres karácsonyfa, fényfestés, szelfipont és jégpálya is lesz, és összesen 120 hazai kiállító érkezik kézműves termékekkel a hagyományos és a modern dizájn jegyében, valamint gasztronómiai ínyencségekkel a streetfood és barbeque fogásoktól kezdve a magyar csárdakultúra ételeiig. Tányérra kerül többek között szarvas pörkölt, svájci raclette, baránycsülök, de lesz gulyásleves cipóban és 12 órán át smokerben készült tépett malac és tépett marhahússal készült szendvics is.

Egy látványműhelyben kovácsmesterek mutatják be a szakmájuk fortélyait, a kiállító pavilonok külső oldalán pedig a Fortepannal közösen megvalósított, Advent Anno című fotókiállítást lehet megnézni.

A bazilika előtt állítják fel a betlehemi jászolt és azt a monumentális adventi koszorút is, amelynek gyertyái vasárnaponként gyúlnak fel. A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet a vásár teljes ideje alatt várja az adományokat.

A Vörösmarty téri karácsonyi vásár új díszbe öltözik Vörösmarty Classic Xmas néven.

A tér Váci utca felőli oldalán grandiózus karácsonyfa áll majd, és óriási karácsonyfa-dekorációt kap a Harisnyaház is, míg a Vörösmarty-szoborra új takarás kerül, amelyen az eredeti szobor életnagyságú képe mellett versrészletek lesznek láthatók. A téren ingyenes kisvasútra szállhatnak a gyerekek, és lesz egy  kézműves ház is, ahol minden nap más és más kreatív trükköt lehet elsajátítani.

Az ételeket kínáló faházakban a hagyományos magyar étel- és italkultúra karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó ízeit kóstolhatjuk meg, és ha adományoznánk, az árva és sérült kutyákért dolgozó Vigyél Haza Alapítványnál tehetjük ezt meg. Az Advent Bazilika január 1-jéig, a Vörösmarty Classic Xmas december 31-ig várja az érdeklődőket, de kézműves termékeket csak december 28-ig lehet vásárolni.

Hamarosan felkapcsolják a fényeket a New York-i Rockefeller Center karácsonyfáján is, és mehetünk korcsolyázni a főváros legnagyobb körfolyosós jégpályáján.

(Forrás: MTI, képek: Getty Images)

karácsonyi vásár | budapest | vörösmarty tér | advent | Bazilika

FOLYTASD EZZEL

Budapest egyetlen karácsonyi listáról sem hiányozhat

Lubics Szilvia megnyerte az Antarktisz legkeményebb megmérettetését!

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram