Európa-szerte magasan Budapesten drágultak a legtöbbet az albérletek: egy év alatt brutális áremelkedés

Hogy mennyit?!

Európa-szerte Budapesten mérték a legnagyobb ár növekedést az egyszobás kiadó ingatlanoknál:

egy év alatt 43 százalékos az albérletárak emelkedése

– derül ki egy európai ingatlan portál legfrissebb nemzetközi kutatására hivatkozva a HVG.

Míg egy lakás medián bérleti díja 2022 első negyedében 770 euró volt (közel 300 ezer forint), rá egy évre ez az összeg 1100 euróra (420 ezer forint) emelkedett. A második és harmadik helyen a holland és lisszaboni ingatlanok bérleti díja drágult 28 és 25 százalékkal egy év alatt.

A KSH adatai szerint az előző év végi lassulás után 2023-ban gyorsabb ütemben emelkedtek a lakbérek. Az előző év azonos időszakinál országosan 18, Budapesten 19%-kal, 2015 azonos időszakához képest

pedig 80, illetve 72%-kal voltak magasabbak idén a márciusi lakbérek.

Egy év leforgása alatt a pesti belső kerületekben volt a legnagyobb (20%), és a budai egyéb kerületekben a legkisebb (16%) a drágulás. A kutatás alapjául szolgáló minta csupán 125 budapesti lakást vizsgált, így nehezen nevezhető reprezentatívnak az egész városra, de az emelkedés mértéke és az árnövekedés szintje azért így is bőven megmutatkozik.

(Fotók: Getty)

albérlet | lakás | budapest | kiadó | drágulás

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom