Egy napi budapesti közlekedést másfél percbe sűrítve többé nem félelmetes a dugó

Több mint 10 millió GPS-bejelentkezés adatai alapján készítette el a budapesti közösségi közlekedés járatainak animációját egy átlagos hétköznapról a BKK.

Akit mindig is érdekelt, hogyan sorjáznának egymás után a négyeshatosok egy Budapest-térképen, egyáltalán mennyi különböző járat cikázik városszerte egy tipikus hétköznapon, akkor annak a BKK most elhozta a szent grált.

A hipnotikus videó bemutatja „valamennyi metró, villamos, troli, nappali (5–298 járatszámú) és éjszakai (901–999 járatszámú) buszok, továbbá HÉV-jármű megtett útját, illetve azt, hogy épp mennyi jármű van forgalomban adott időszakban.”

Íme a videó, amihez egy egy belváros-fókuszú nagyítás is készült a részletesebb megfigyelés érdekében:

A videó készítéséhez a kulcs, hogy minden fővárosi buszra, villamosra, trolira és HÉV-re szereltek GPS-jeladót, ezeket használja a BudapestGO app is. Ezek egy napra vetítve rengeteg adatot, több mint 10 millió GPS-bejelentkezést közölnek – ezt sűrítették most bő másfél percbe a megfelelő adatmanipuláció és -szűrés után.

A vállalat idén február 15-ét, egy csütörtöki napot animált. Mivel a metrókon nincs jeladó, azok mozgását a menetrend alapján szimulálták.

„Éjféltől hajnalig az éjszakai autóbuszokkal kiszolgált tengelyek figyelhetők meg, mint az Üllői úti–Váci úti tengely, a Kerepesi úti tengely vagy a Hungária körgyűrű – hangzik a BKK már-már költői leírása. – Érdemes egy pillantást vetni a főbb közlekedési csomópontokra is, hiszen jól látható a járművek összpontosulása, illetve a menetrend szerinti csatlakozások, például az Astorián, a Széll Kálmán téren, a csepeli Szent Imre téren, az Örs vezér terénél, a Határ útnál vagy Kelenföld vasútállomásnál. Látható az egész éjszaka a Nagykörúton 0–24 órában közlekedő 6-os villamos, valamint a belvárost és a nemzetközi repülőtér kapcsolatát biztosító 100E Repülőtéri Expressz járat közlekedése is.”

Nemrég Budapest azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy egy utcája bekerült a világ legszebbjei közé – történetesen éppen egy olyan, ahol nincs tömegközlekedés.

(Forrás: BKK, nyitókép: Unsplash)

közlekedés | budapest | térkép

FOLYTASD EZZEL

Budapesti csúcspanoráma exkluzív pezsgőkkel a felhők közelében – Ez a White Raven

Well done

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram