Close
Burgenlandban nem lehet ellenállni az ősz csáberejének, és nem is kell

Burgenlandban nem lehet ellenállni az ősz csáberejének, és nem is kell

Az Etyeki Kúria meghívására a kékfrankos hazájában jártunk, ahol kiváló borokat kóstolgattunk egy döbbenetesen szép kastélyban megtartott exkluzív eseményen.

Gyönyörűséges parkok, végtelennek tűnő szőlőtőkék sora, tiszta és rendezett kisvárosok, történelmi jelentőségű helyszínek, békés, nyugodt tempó. Budapesttől bő háromórányi autózással már elérhető a hamisítatlan osztrák borvidéknek mondható, és annak minden báját magában foglaló Burgenland.

Ausztria legnyugatibb és egyben legkisebb tartományának egyharmada természetvédelmi területként van nyilvántartva,

középső részét pedig a kékfrankos hazájaként szokás emlegetni.

Azt nem állítjuk, hogy Sopron környékét magunk mögött hagyva, az osztrák–magyar határtól csupán néhány kilométerre máris teljesen más világba csöppenünk, de azért érezhetően rögtön megcsapja az embert az osztrák kisvárosok egyedi hangulata. Lakompak (avagy németül Lackenbach) tökéletesen illeszkedik az országban megtalálható családias települések portfóliójába, és a környékével egyetemben nagyszerű desztináció egy rapid ősz végi kiránduláshoz.

A városka egyik ékessége az Esterházy család tulajdonába 1612-ben került kastély, amely 1628-ig a família rezidenciájaként, valamint nádori hivatalként szolgált. A kastélyhoz kötődő legismertebb történelmi esemény Bethlen Gábor erdélyi fejedelem karrierjének első vesztes csatája – a bejáratnál Esterházy Miklós nádor jóvoltából Tarródy Mátyás kapitány síremléke állít emléket a több száz esztendővel ezelőtt történteknek.

A kastély utolsó tulajdonosa, Esterházy Melinda úgy rendelkezett, hogy a történelmi emlékek helyett inkább a természettel azonosítsák az épületet, így hát 19. században telepített gyümölcsfákat, mesterséges királydombokat átölelő arborétumot és egy természettudományi múzeumot is találunk itt. Utóbbi interaktív, melynek segítségével a számítógépes kvízjátékoktól kezdve a megtapogatható természeti kincseken át a szagmintákig minden részletre kiterjedően megismerkedhetünk a környék élővilágával.

Mivel Burgenland a kékfrankossal ellentétben szálláshelyekkel visszafogottan van ellátva, ezért nem árt megbecsülni az adódó lehetőségeket.

Lakompakon ezek közé tartozik a felújított reneszánsz kastélyban 2018-ban megnyitott Oberjäger Vendégház. Mindössze hat szobából válogathatunk, de valamennyiben találunk az Esterházy családhoz ezer szállal kötődő antik bútordarabot. A Polka-Design Stúdió által megálmodott szobák tágasak, ízlésesen vegyülnek benne a régi és a kortárs berendezések, úgy, hogy a helyiségeket abszolút nem zsúfolták vagy gondolták túl.

A vendégház szíve a baráti társaságoknak vagy családoknak fenntartott konyha, amit nyugodtan lehet közös főzésre is használni, vagy lehetőségeinkhez mérten akár egy meghívott séfre bízni magunkat – szerencsés esetben a szomszédos Kismartonban 1951-ben alapított Hotel Ohr séfjei is készíthetnek nekünk ételeket, természetesen a szezonalitást vagy a különleges alkalmakat figyelembe véve. Nekünk szerencsénk volt, mert az általa készített finomságokat fogyaszthattuk, melyekhez az Etyeki Kúria négyféle kékfrankosát kóstoltuk.

Burgenland védőszentje Szent Márton, ezért a helyiek nemcsak novemberben, hanem már szeptember óta gyakorlatilag reggelire is libát esznek, úgyhogy aki szereti a szárnyast, mostanában biztosan megtalálja itt a számításait.

Ha már említettük a szomszédban található Kismartont (Eisenstadtot), oda mindenképp érdemes átugrani, miután bejártuk Lakompak romantikus sétányait.

A város messze földön híres épülete az Esterházy család első számú rezidenciája. A 17. században felhúzott lenyűgöző épület egészen letaglózó látvány, szinte maga a nagybetűs elegancia és az élő történelem. A pincéje már az 1600-as esztendők derekán mintegy háromszázezer liter bort volt képes tárolni, most viszont bormúzeumot találunk ott, méghozzá a legkomolyabbat az országban, hétszáz kiállított tárggyal, többek között Burgenland tartomány legrégebbi szőlőprésével.

A barokk stílusú fényűző kastély mögött egy közel ötven hektáros parkban számos egzotikus fa és négy tó között sétálhatunk, de a fő program természetesen a II. Esterházy Miklós herceg által restauráltatott patinás épület. A körséta során bemehetünk a kantoni tapétával borított Kis Kínai Szalonba, a központi helyiségnek számító Tükörterembe, vagy az esztétikusan berendezett díszterembe. A kastély egyedülálló adottságai és akusztikája számos alkalommal megihlette Joseph Haydnt, aki megannyi zeneművet komponált itt – a róla elnevezett termet sem szabad kihagyni.

Ilyen elbűvölő környezethez exkluzív program is jár, egy borkóstolónál jobbat pedig nehezen tudnánk hirtelen mondani.

Igaz, figyelmesnek és gyorsnak kell lennünk, ha az évente mindössze egyszer megrendezendő eseményen részt akarunk venni. Idén a Pioneers of the World – Louis Vuitton Moët Hennessy néven futott a kóstoló a látványával bor nélkül is megrészegítő kastélyban, ahol három világhírű borszakértő társaságában Új-Zélandtól, Argentínán és a Napa-völgyön át, egy kis osztrák kitérővel egészen Spanyolországig utazhattak a kóstoló résztvevői.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Szőke Péter)

esterházy kastély | kirándulás | bor | vendégház | lakompak

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram