Lebontaná a rákkal kapcsolatos tabukat ez a különleges kortárs képzőművészeti program

Mindannyian tudjuk, hogy vannak láthatatlan betegségek, amelyek kívülről érzékelhetetlen tünetekkel támadják meg az emberi szervezetet. Ezek a betegségek azonban – többek között ilyen a rák is – a nem laikusok számára nagyon is láthatóak. Az egészségügyi szakemberek a sejtek szintjén kutatva határozott vizuális vetületeit ismerik megbetegedéseinknek. Ez a kettősség adja a C80 projekt kiindulópontját.

A projektről

De mit is jelent a cím? A C80 egy BNO (Betegségek Nemzetközi Osztályozása) kód, amely a lokalizáció meghatározása nélküli rosszindulatú daganatokat takarja. Az önmagában ritkán használt kód a projekt szempontjából éppen megfelelő: kifejezi a rák jelenlétét, de teret enged annak is, hogy bármelyik típusával és bármilyen módon foglalkozhassunk vele. Az alcím Susan Sontag A betegség mint metafora című írására utal, amelyben a szerző elképzelhetetlennek tartja, hogy a rákot valaha is esztétikusnak lássuk. A kérdésként megfogalmazott alcím nem vitatkozni kíván az állítással, hanem körüljárni azt. Megvizsgálni a daganatos betegségeket a képzőművészet eszköztárával.

A program célja egyrészt a betegség, és különösen a rákkal szembeni tabuk lebontása, másrészt pedig a kölcsönös tanulási lehetőségek kiaknázása betegek, egészségügyi szakemberek és, a vizualitást erősítendő, képzőművészek között.

A rák körüli téveszmék és félelmek csökkentése elsősorban párbeszéden keresztül lehetséges. Hogy nyíltabban lehessen beszélni a témáról, a képzőművészetet hívják segítségül: abban bíznak, hogy a kortárs művészet képes bevonni egy másfajta megközelítést, amellyel könnyebben indulunk el a rákot övező tabuk ledöntéséhez vezető úton.

A megvalósítás

A program megvalósítása 2023 szeptemberében indult. Az ezt követő hónapokban az onkológusokból, patológusokból, orvostan-hallgatókból, pszichológusokból, ráktúlélőkből, kurátorokból és képzőművészekből összeállított csoport rendszeresen szervezett workshopokon találkozott. A workshopokat különböző témakörök mentén szervezték és időnként külsős előadókat is meghívtak. A workshopok célja a kölcsönös tudásmegosztás volt, a résztvevőknek pedig lehetőségük volt a workshopokon túl is felvenni egymással a kapcsolatot, illetve a találkozók állandó helyszínén, a Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézetben is egyeztethettek időpontot önálló látogatásra akár a szövettani laboratóriumban, akár egyes szakorvosokkal.

Az első néhány találkozó tudományos alapozásként szolgált, ezeket a projektvezető, Kiss Richárd, a Semmelweis Egyetem Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézetének patológus szakorvosa vezette. A résztvevők jártak a szövettani laboratóriumban, tanultak a rákdiagnosztika lépéseiről a biopsziától a metszet elkészülésén át az elemzéséig. Beszéltek a rák nevezéktanáról, főbb típusairól, és a kezelések fajtáiról, működéséről. Egy családtag megbetegedése esetén a család, mint rendszer felbomlásáról és újrarendezhetőségéről Papp Zsuzsanna Katalin pszichológus tartott előadást. Az onkopszichológia alapjaiba és gyakorlati megvalósulásába Szekeres Tamás klinikai szakpszichológus vezette be az érdeklődőket. A projektet szervező két kurátor, Kollár Dalma Eszter és Kovács Kristóf (Sajnos Gergely) a betegségekkel és a rákkal foglalkozó művészeti példákról, kiállításokról prezentált. Az utolsó közös workshop alkalmával a résztvevők szabadon kérdezhettek, beszélgethettek, és a workshop-sorozat tapasztalatait is megoszthatták egymással.

Végeredményben két kifutása lesz a projektnek. Az egyik egy kiállítás, amelyet a
Semmelweis Egyetem Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézetének előcsarnokában rendeznek és 2024. április 5-én nyílik meg.

A felkért kortárs művészek – Albert Ádám, Benczúr Emese, Máté Dániel, Neogrády-Kiss Barnabás, Poór Dorottya, Simon Zsuzsi – helyspecifikus, a workshopok folyamán, illetve az azokat követő időszakban létrehozott új műveiket mutatják be ott, amelyek a szervezők reményei szerint segítenek a látogatók számára új perspektívát nyitni a rákról való gondolkodásban.

A másik egy kétnyelvű (magyar és angol) kiadvány, amely összefoglalja a workshopok során termelődött tudásanyagot, tapasztalatokat, valamint a folyamat, az elkészült művek és a kiállítás dokumentációját. A dokumentációhoz fontos megemlíteni a C80 weboldalát, amelyen a katalógust kiegészítve folyamatosan jelennek meg blogbejegyzések az egyes workshopokról, azok témájáról és a művészek háttérmunkájáról is.

A kiállítás

A C80 – A rák esztétikája? című kiállítás tehát 2024. április 5-én nyílik meg a Semmelweis Egyetem Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézetében és 2024. május 31-ig lesz látogatható, előzetes bejelentkezéssel, időszakos nyitvatartások alkalmával és a kapcsolódó programok ideje alatt. A kiállításon láthatóak az elmúlt fél év együttműködéséből születő új műalkotások, amelyek mindegyike más-más módon közelíti meg a rák kérdéskörét. Albert Ádám a rákos sejtek viselkedéséből kiindulva készíti el videómunkáját, amelynek alapja egy tényszerű, de lírai szöveg lesz a betegségről. Benczúr Emese installációja a szövettani metszetek tároló kazettáit használja fel, és felhívja a figyelmet a rák és az egészségügy laikusként nem megismerhető tényezőire. Szintén egy kívülről láthatatlan aspektusra, a rákdiagnosztikában dolgozók aprólékos, rendszerezett munkájára fókuszál Máté Dániel, amelyet szimbolikus fotókon keresztül mutat be. Neogrády-Kiss Barnabás fotóalapú installációja a rák stigmatizálásával foglalkozik, valamint a daganatok stilizált és valós képi ábrázolásával. Poór Dorottya képregény-szerű textil műve a rák körüli babonákat és téveszméket dolgozza fel. Simon Zsuzsi videó-installációja pedig azokat a hétköznapi cselekvéseket mutatja be, amelyek mell- és méhnyakrákon átesett nőknek adtak kapaszkodót betegségük alatt.

Partnerek, jövőbeli tervek

A C80 az EUniWell (European University of Well Being) Seed Fund által támogatva valósul meg, ennek köszönhetően a magyar (Semmelweis Egyetem) mellett három európai egyetem (University of Florence, Murcia University, Linnaeus University) oktatóival és hallgatóival működnek együtt. A nemzetközi együttműködés során minden helyszín saját erőforrásainak megfelelően vesz részt a programban, workshopjaik, eseményeik tapasztalatait megosztják egymással, majd a projekt weboldalán és katalógusában publikálják az eredményeiket.

Hosszútávú terv, hogy a C80 módszertana példaként szolgálhasson akár más betegségek, egészségügyi témakörök feldolgozásában is, illetve hogy a projekt edukációs tartalma valamilyen formában bekerülhessen a Semmelweis Egyetem kurrikulumába.

(Fotók:  Kristóf Balázs / C80, grafika: Pálhegyi Flóra / C80)

program | c80 | egyetem | rák | kiállítás

FOLYTASD EZZEL

A Duna válasza a rooftop bárokra a Szabadság és az Erzsébet hidak ölelésében

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom