Close
Olyan kabinház épült ebben a mesés tóparti parkban, amelynek csodájára jár a világ

Olyan kabinház épült ebben a mesés tóparti parkban, amelynek csodájára jár a világ

A Caspar Schols által megálmodott, újrakonfigurálható kabinháztól egyszerűen eláll a lélegzet.

Caspar Schols építész egy moduláris faházat alkotott meg a holland De Biesbosch Nemzeti Parkban.

A kabinház különlegessége, hogy középső területén a falai eltolhatók, így

egyetlen mozdulattal egybenyitható a természet az épített terekkel.

A Cabin Anna névre hallgató épület prototípusát Schols először 2016-ban készítette el édesanyjának eindhoveni otthona kertjébe.

Már az eredeti koncepció is akkora sikert aratott, hogy kereskedelmi forgalomba került, lakótérként és munkaterületként is értékesítették.

Ennek a továbbfejlesztett változata épült fel a De Biesbosch Nemzeti Parkban,

a kabinház pedig kifejezetten lakófunkciót tölt be. A hálórész helyet kapott a földszinten és a magasföldszinten, a kádat besüllyesztették a padlóba, emellett konyhája és kültéri zuhanyzója is van.

Az oldalfalakba csúszkákat építettek,

amelyek lehetővé teszik a kabin formájának újrakonfigurálását. A falak eltolásával közvetlen kapcsolat alakítható ki a természettel.

Annak ellenére, hogy a kabinház fából épült, rendkívül jó szigetelést kapott, a tervező szerint

vastag télikabátként tartja bent a meleget.

Az üvegtetők kint tartják az esőt, de beengedik a napfényt, hogy felmelegítse a belső tereket. Ha pedig túlságosan átmelegszik, egy mozdulattal kinyitható, hogy pillanatok alatt átszellőzzön.

A kabinok fő funkciójukat tekintve lakóotthonok, azonban remekül felhasználhatók meditációs térként vagy műteremként.

(Forrás: Dezeen, fotók: Caspar Schols)

kabinház | design | hollandia | nagy sztori | építészet

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Mintha csak a táj emelte volna ki magából ezt a meseszép mexikói kőházat

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram