Close
Hív az elfeledett álmok barlangja – Ezeket érdemes megnézni a CAFe Budapesten

Hív az elfeledett álmok barlangja – Ezeket érdemes megnézni a CAFe Budapesten

Amikor valami izgalmasat, szokatlant és meghökkentőt keresünk, azt általában a kortárs művészetben találjuk meg. Ha pedig éppen októbert mutat a naptár és Budapesten tartózkodunk, a szcéna legjobbjait a fővárosba hívó CAFe Budapest fesztivál programjaiból szemezgetünk, amit most mi is megtettünk.

Egy ágyból elkortyolgatott gőzölgő feketekávé erejét adja minden év október elején a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál, amely esztendők óta az egyik legszebb évszakban tölti fel a főváros amúgy sem vérszegény kulturális életét. Október 5-e óta tart már az eseménysorozat, és egészen 21-éig hörpinthetünk jókora adagot belőle a kortárs komolyzenétől kezdve, a könnyűzenei és dzsesszkoncerteken keresztül, a tánc- és színházi bemutatókon át egészen a képzőművészetekig.

Az idei CAFe-n Bartók Béla munkássága mellett a balti államok művészetét húzták a legvastagabb filccel a programfüzetben, de ebben az évben is a CAFe Budapest keretein belül rendezik a Budapest Ritmo világzenei fesztivált, az Art Market Budapestet és az őszi Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásárt.

A tizenhét napos eseménysorozat nemcsak az úgymond hagyományos helyszíneken (Müpa, Várkert Bazár, Pesti Vigadó) fogadja a régió világsztárjait, hanem Budapest rendhagyó pontjain is elcsíphetjük egy-egy érdekes programját akár egy metrómegállóban vagy a Madách téren,

tehát a CAFe nagyszerű alkalom arra is, hogy megismerkedjünk fővárosunk szokatlan oldalával.

Nem árt tehát nyitott szemmel barangolni az utcákon, mert bármikor belefuthatunk Budapest színpaddá alakuló közterein a hazai és nemzetközi kulturális színtér inspiráló alkotóiba, vagy figyelemre méltó új kezdeményezéseibe.

Felhajtottuk hát az ingujjunkat, és könyékig beletúrtunk a fesztivál programjaiba, hogy a számos nagynevű előadó  műsorából szemezgetve kettőt ajánljunk.

Rezonancia 451 – Az újjászületés

A kulturális apokalipszis után a hamuból újjászületve találkozik egy maréknyi magányos lélek. Mindannyian más-más karakterek, különböző értékek, hagyományok, életstílusok és műfajok képviselői. Szimbólumok ők, a jövő telepesei, közös létezésük azonban feszültséget és konfliktust teremt.

Magyarország első szimfonikus hibrid kamarazenekara, a Fugato Orchestra, valamint a koreográfiáiban a néptáncot speciális tánctechnikaként alkalmazó Duna Táncműhely közös tánckoncertje Alpár Balázs zeneszerző műveire épül.

Az új kompozíciók mellett az együttes legutóbbi, Hibrid Harmóniák című albumáról és korábbi lemezeiről is elhangzanak dalok. Az előadás során a zenészek és a táncosok között interakció alakul ki, s maga a zenekar is a koreográfia szerves részévé válik. A zenei hangulatokból kiindulva a színház és a tánc révén egyedi színpadi világ születik. A Fugato Orchestra és a Duna Táncműhely bemutatója október 16-án, 19 órakor érkezik a Várkert Bazár rendezvénytermébe, belépők és infók itt találhatóak.

Ernst Reijseger – Werner Herzog: Cave of Forgotten Dreams – filmkoncert

Werner Herzog 2010-ben készített 3D-s dokumentumfilmet a dél-franciaországi Chauvet-barlangban, melynek falait az emberiség történetének legősibb rajzai díszítik. A rangos nemzetközi filmdíjakkal kitüntetett alkotás, Az elfeledett álmok barlangja különleges hangulatú, a filmben megidézett világhoz izgalmasan illeszkedő zenéjét Ernst Reijseger komponálta.

A darab azóta elhangzott már templomi térben is, például a Ravenna Fesztiválon. Herzog szerint a zene különösen fontos ebben a filmben, csodálatos, új dimenziót nyit, Reijseger pedig egész egyszerűen zseniális – zeneszerzőként éppúgy, mint előadóként. A filmkoncertet október 18-án, 19 óra 30 perces kezdettel csíphetjük el az Uránia Nemzeti Filmszínház dísztermében. Bővebb információért és jegyvásárlásért errefelé érdemes kutakodni.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: CAFe Budapest)

CAFe Budapest | Fugato Orchestra | művészet | programajánló | Werner Herzog

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram