Egyre több cápát látni New York partjainál, ami egyáltalán nem baj

A nyár kezdete óta a strandok vízimentői és strandfelügyelői megnövekedett cápaészlelésről jelentettek New York közelében. Meglepő hírnek tűnhet, de a szakértők szerint ez pozitívum.

"Sokkal több cápa van, mint tíz évvel ezelőtt" – mondta Christopher Paparo, a Stony Brook Egyetem Tengeri Tudományos Központjának vezetője, hozzátéve, hogy csapata nemcsak cápákat, hanem számos bálnát és delfint is észlelt a partokhoz közel, amire néhány évtizeddel ezelőtt még nem lehetett volna példa.

Van még egy oka, amiért a tisztviselők több cápára lehettek figyelmesek: a technológia. A Times beszámolójából kiderül, hogy a környékbeli vízimentők a közelmúltban észlelt cápák miatt fokozták a felügyeletet és többek között több “cápás őrjáratot” indítottak hajóval, helikopterrel és jet-skivel. A New York-i Jones Beach-en és a Robert Moses State Parkban hét új drónt használnak a járőrözéshez a légi cápafigyelő program részeként.

A cápapopuláció potenciális növekedése ijesztően hangzik, valójában azonban örömteli dolog, mivel a cápák "kulcsfajként" ismertek, vagyis kiemelkedő hatással vannak az ökoszisztémára.

A cápák nélkül a kisebb fajok, amelyekkel a cápák táplálkoznak, ugyanis populációs bummot okoznának, ami a még kisebb fajok elpusztulását jelentené egy ördögi körforgásban, ez pedig kihalással fenyegetné az óceánokat. "Ha a cápák eltűnnek, a kis halak populációja robbanásszerűen megnő, mert semmi sem eszi meg őket" – mondta a Live Science-nek Toby Daly-Engel, a Floridai Műszaki Egyetem tengertudományi tanszékének adjunktusa és a Cápavédelmi Laboratórium igazgatója. "Elég hamar eltűnik a táplálékuk – planktonok, mikroorganizmusok, kis garnélarákok –, így végül az összes kis hal éhen pusztul." Daly-Engel kifejtette, hogy az algák és baktériumok viszont a korallokra költöznek, elborítják, és végül elpusztítják azokat. Jelenleg ez a forgatókönyv nincs is nagyon messze a valóságtól; a  Természetvédelmi Világalap szerint a harminckilenc, nyílt tengerben élő cápafajból tizenhetet a kihalás veszélye fenyegeti.

A cápák, legyenek bármilyen nagyok vagy ijesztőek, mégis nagyon kevés közünk van hozzájuk. Ha rajtuk múlna, vígan elúszkálnának, és amíg csak élnek, nem is találkoznának emberrel. New York partjainál rendkívül ritkák a cápatámadások, úgyhogy nem kell félni, elég csak jobban odafigyelni a környezetünkre és néha köszönetet mondani egy vízimentőnek.

Itt pedig megnézheted, milyen New York, ha egy milliárdos lakásából tekintünk le rá.

(Forrás: Travel and Leisure, fotók: Getty Images)

cápa | new york | óceánpart | észlelés

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom