Close
Egyre több cápát látni New York partjainál, ami egyáltalán nem baj

Egyre több cápát látni New York partjainál, ami egyáltalán nem baj

A nyár kezdete óta a strandok vízimentői és strandfelügyelői megnövekedett cápaészlelésről jelentettek New York közelében. Meglepő hírnek tűnhet, de a szakértők szerint ez pozitívum.

“Sokkal több cápa van, mint tíz évvel ezelőtt” – mondta Christopher Paparo, a Stony Brook Egyetem Tengeri Tudományos Központjának vezetője, hozzátéve, hogy csapata nemcsak cápákat, hanem számos bálnát és delfint is észlelt a partokhoz közel, amire néhány évtizeddel ezelőtt még nem lehetett volna példa.

Van még egy oka, amiért a tisztviselők több cápára lehettek figyelmesek: a technológia. A Times beszámolójából kiderül, hogy a környékbeli vízimentők a közelmúltban észlelt cápák miatt fokozták a felügyeletet és többek között több “cápás őrjáratot” indítottak hajóval, helikopterrel és jet-skivel. A New York-i Jones Beach-en és a Robert Moses State Parkban hét új drónt használnak a járőrözéshez a légi cápafigyelő program részeként.

A cápapopuláció potenciális növekedése ijesztően hangzik, valójában azonban örömteli dolog, mivel a cápák “kulcsfajként” ismertek, vagyis kiemelkedő hatással vannak az ökoszisztémára.

A cápák nélkül a kisebb fajok, amelyekkel a cápák táplálkoznak, ugyanis populációs bummot okoznának, ami a még kisebb fajok elpusztulását jelentené egy ördögi körforgásban, ez pedig kihalással fenyegetné az óceánokat. “Ha a cápák eltűnnek, a kis halak populációja robbanásszerűen megnő, mert semmi sem eszi meg őket” – mondta a Live Science-nek Toby Daly-Engel, a Floridai Műszaki Egyetem tengertudományi tanszékének adjunktusa és a Cápavédelmi Laboratórium igazgatója. “Elég hamar eltűnik a táplálékuk – planktonok, mikroorganizmusok, kis garnélarákok –, így végül az összes kis hal éhen pusztul.” Daly-Engel kifejtette, hogy az algák és baktériumok viszont a korallokra költöznek, elborítják, és végül elpusztítják azokat. Jelenleg ez a forgatókönyv nincs is nagyon messze a valóságtól; a  Természetvédelmi Világalap szerint a harminckilenc, nyílt tengerben élő cápafajból tizenhetet a kihalás veszélye fenyegeti.

A cápák, legyenek bármilyen nagyok vagy ijesztőek, mégis nagyon kevés közünk van hozzájuk. Ha rajtuk múlna, vígan elúszkálnának, és amíg csak élnek, nem is találkoznának emberrel. New York partjainál rendkívül ritkák a cápatámadások, úgyhogy nem kell félni, elég csak jobban odafigyelni a környezetünkre és néha köszönetet mondani egy vízimentőnek.

Itt pedig megnézheted, milyen New York, ha egy milliárdos lakásából tekintünk le rá.

(Forrás: Travel and Leisure, fotók: Getty Images)

cápa | óceánpart | észlelés | new york

FOLYTASD EZZEL

Kihagyhatatlan ínyencségek – Két premier a Bartók Tavasz bemutatói közül, amin ott kell lenni

Új utak és régi kedvencek – Legendák állnak a Müpa színpadán március 30-án

Rendeld meg a Roadster magazin 11. számát!

Mi a közös Rio de Janeiróban, egy alig ismert horvát luxus menedékben, és egy hotellé alakított New York-i reptéri terminálban? Mindet bemutatjuk a Roadster legfrissebb számában! Ezeken kívül találkozunk a világ egyik legnevesebb dizájnerével, Jaime Hayonnal, bemutatunk hat remek hazai kabinházat és kiderítjük, hol lehet jó vermutot inni Magyarországon. Ezzel még nincs vége, ugyanis elmentünk Provence-ba és kipróbáltuk az új 7-es BMW-t, Svédországban pedog a Toyota RAV4-et. Egy asztalhoz ültettük Péterfy Bori rocksztárt, Gerendai Károly kultmogult, Szabó Simon színészt, Molnár S. Szonja kurátort és Tombor Zoltán fotográfust, és kifaggattuk őket Budapesthez fűződő érzelmeikről. Elmeséljük milyen Marokkó egyik feltörekvő szörfmekkája, Taghazout, és benézünk a főváros új dizájnhoteljébe, a Verno House-ba is. Megszólaltatjuk még Kertész Attila képzőművészt, Sivák Zsófit, a Heves-megyei kocsmák Robert Capáját, és még Puzsér Róbert is tollat ragadott a kedvünkért. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram