Forrai Miklós és felesége, Forrai-Kovács Krisztina eredetileg egy présházat szerettek volna átalakítani hétvégi házzá saját használatra, végül lett belőle egy hét vendégházból és egy étteremből álló luxusmenedék. Utóbbi 2024-ben harmadik alkalommal Bib Gourmand ajánlást kapott a Michelin-kalauztól, tavaly a séfjét, Kovács Editet a Veuve Clicquot beválasztotta a Solaire Tables programjába. Mindezek után joggal adódik a kérdés, hogy a Casa Christa-e a hazai vendéglátás legnagyobb túlteljesítője?
Jobb a Balaton
Ha valaki azt állítja, hogy az életben nincsenek tündérmesék, akkor annak nagyon ajánljuk azt, hogy ismerkedjen meg a balatonszőlősi Casa Christa történetével. A tündérmese természetesen nem pontos kifejezés, a Casa Christa sikere mögött nem fiktív fantázialakok, hanem a tulajdonosok profizmusa, kitartása, és víziója áll. Forrai Miklós a hazai vendéglátás veteránja, feleségével, Forrai-Kovács Krisztinával közösen álmodták meg a projektet: átalakítanak egy Balatonszőlős, Pécsely és Vászoly között, a Kis Gella dombon lévő présházat. Bő fél évtizeddel később ott tartunk, hogy egy telekből végül tizenegy lett, van hét vendégházuk és egy éttermük, amely már kétszer is a jó ár-érték arányt jelentő Bib Gourmand elismerést kapta meg a rangos Michelin-kalauztól. Hat év alatt ekkora fejlődés vendéglátóipari szinten kvantumugrásnak számít, ám a tulajok nem érik be ennyivel.
– Ez a díj nagy lökést adott a konyhánknak és a séfeknek, és természetesen nekünk is – mondta el Forrai Miklós a második Bib Gourmand megszerzése után a Roadsternek. – Ma már nem csak arról szól a gasztronómia, hogy leteszünk egy tálat a vendég elé. Fontos, hogy milyenek a boraink, milyen a kiszolgálás, az ambient, a kilátás, így komplex az élmény, amit itt kap a vendég. Tavalyelőtt volt egy nagy csörte, hogy mi a jobb: a Balaton vagy a horvát tengerpart. Az egyik népszerű vélemény az volt, hogy a horvát tengerpart olcsóbb, mint a Balaton. Ezzel én nem értek egyet. Vannak ott olcsó helyek, ez tény, de az almát az almával, a körtét meg a körtével kell összehasonlítani. A horvát kétcsillagos szálláshely olcsóbb, mint mi, de a horvát ötcsillagos hotel már nem.
– Szerintem azt a beidegződést is el kellene már engedni, hogy a balatoni vendéglátósok hat hónap alatt akarnak meggazdagodni. Harminc éve ez igaz lehetett, de ma már nem. Rengeteg hely nyílik négy évszakra, sokan dolgoznak azon, hogy a nyáron kívül is legyen élet a Balaton környékén.
– Azért lehet a Casa Christa ilyen sikeres, mert mi együtt gondolkodunk Krisztával. Nem megyünk el egymás mellett, figyelünk egymásra. Nekem fontosak a női energiák és Kriszta az, aki ezekkel az energiákkal felruházza a helyet.
A tökéletes elismerés
2022 novemberében a magyar vidék is felkerült a Michelin kalauz térképére. A hírek leginkább a két Michelin-csillagot szerző Platánról, és az egy csillagot szerző esztergomi 42 Restaurantról szóltak, de a Bib Gourmand díjat szerző vidéki éttermek – köztük a Casa Christával – szintén hatalmas eredményeket értek el. A szőlősi aprócska étteremnek 2023-ban és 2024-ben is sikerült megismételnie a bravúrt, és igyekeznek is megtartani a címet.
– A Bib Gourmand remek, és szerintem a legjobb elismerés nekünk – mondta Kovács Edit, az étterem társ-séfje. – Nem célunk a csillag, mert nem olyan konyhát viszünk, nem olyan élményt kínálunk, és ez jól van így.
– A vega és vegán vendégek sok helyen rosszul vannak kezelve, mi igyekszünk másképp hozzájuk állni – mondta el Gerstmayer Benjamin, az étterem társ-séfje. – Nem csak párolt zöldségben utazunk, hanem szeretnénk igazi különlegességekkel várni őket. Nálunk a vega- és a vegán nem különlegesség, hanem természetes.
– Próbálunk helyi alapanyagokkal dolgozni – mondja Edit. – Nagyon jó sajtokat tudunk beszerezni a környékről, birsalmaecet Káptalantótiból, dióbefőtt Balatonszőlősről jön. Szeretünk még füstölni is, sóoldatban eltenni dolgokat.
Kicsit Toszkána
A Casa Christa agriturmismóként definiálja magát, ezzel is erősítve az olasz rokonságot. Az agriturismo a talján idegenforgalom jellegzetes jelensége: rendszerint családi tulajdonban lévő pár szobás, rusztikus vendégházakká alakított egykori gazdasági épületek, pajták, tanyák, parasztházak, amelyek városok, települések határain kívül működnek.
– A miénk az egyetlen olyan Bib Gourmand étterem, ami nem egy városban vagy településen működik – mondja Forrai Miklós.
– Kicsit olyan, mint Toszkána: aki ide akar jönni, annak ott kell hagynia a várost, egy kicsit autóznia kell, el kell jönnie a dombok közé, és akkor télen és tavasszal is várja őket egy sajátos miliő.
– A Bib Gourmand nálam nagyon betalált, nekem ez a díj a legkedvesebb. Mi nem a csillagra meg a díjakra gyúrunk, hanem arra, hogy a vendégeink elégedettek legyenek. Tudom, hogy ez most már közhely, de így gondoljuk. A mögöttem lévő huszonhét év a bizonyíték erre. Mi ezt a Bib Gourmandot szeretnénk megtartani. Szurkolok mindenkinek, aki hajt a csillagra, de az, hogy tavaly a Dining Guide-nál mi lettünk az év szerethető étterme, és a Bib Gourmand is megvan, nekünk ideális.
– Középtávon az a célunk, hogy a Casa Christa még jobban beágyazódjon a köztudatba. Sokszor van az, hogy eljönnek ide vendégek, és azt hiszik, hogy üres a ház, pedig tele vagyunk. Miért? Mert el vannak szórva a házak, itt nincsenek partik, és csak reggel meg este találkoznak egymással a vendégek. Van még rengeteg olyan extra szolgáltatás tervben, ami még jobban felemeli majd ezt a történetet. Tíz-tizenöt ilyen kis projekt van a fejünkben, amiket igyekszünk megvalósítani.
A jövő a Casa Christáé
Az elmúlt évben a Casa Christa rendszeresen jelentkezett tematikus estékkel. Főzött náluk Tiago Sabarigo, a Michelin-csillagos Essencia séfje, és az olasz Pierpaolo Moroni, aki olyan celebek magánszakácsa volt, mint Madonna vagy John Malkovich, részt vettek a Taste Balaton eseménysorozatban és húsvétra is külön menüsorral készültek. Mindez a múlt, ám ahogy hallhattuk, jövőre sem lassítanak, így érdemes lesz közelről figyelni, milyen új programokkal és extrákkal rukkolnak elő.
agriturismo | Bib Gourmand | balatonszőlős | Casa Christa | forrai miklós
Egy jó tervhez is kellhet több perspektíva
–
Sulciová Silvia interjú
Skót nyár a ködös budapesti belvárosban – Ilyen a 2023-as év whiskyje
Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!