Kiszámolták, mennyi toronyházon férne el annyi fa, mint a Central Parkban

Mi lenne, ha nemcsak új toronyház lehetne „függőleges erdő”, hanem meglévőeket is átalakíthatnánk?

Stefano Boeri olasz építészt egy csapásra világhírűvé tette a milánó Függőleges erdő (Bosco verticale) toronyház, pontosabban két toronyház, amelyben összesen 113 lakás van, és sűrűn telepítettek rá növényzetet: mintegy 2100 különböző fa-, cserje- és növényfaj borítja.

Boeri azóta a világ számos pontján tervez hasonló épületeket, nemrég pedig felvetette: mit jelentene, ha elterjedtebbek lennének ezek a házak?

Boeri a gondolatkísérlet kedvéért vett egy mindenki számára ismert helyszínt, a New York-i Central Parkot, és feltette a kérdést: mennyi szomszédos toronyházon férne el ugyanannyi fa, mint a hatalmas, 3,4 négyzetkilométeres parkban?

Nos, a Central Parkban mintegy 18 ezer fa van, az építész becslése szerint pedig elég lenne húsz, legalább kétszáz méter magas toronyházat megpakolni fákkal, hogy kiegyenlítsenek. (Az erről készült videót itt találni.)

A fákkal és az egyéb növényzettel együtt a két milánói torony felér öt hektár (durván öt focipályányi) parkkal.

És itt van a lényeg Boeri szerint: öt hektár az 50 ezer négyzetméter, míg a tornyok összesen csak ezer négyzetméternyi helyet foglalnak el a városban.

Nyilván nem az a logikus következtetés, hogy építsünk be minden parkot, hanem az, hogy a meglévő épületállomány „függőleges erdősítésében” óriási lehetőségek vannak – kérdés persze, az épületek milyen arányán megvalósítható ez.

Mindenesetre olyan panelház van Bordeaux-ban, aminek a teljes homlokzatára utólag szereltek teraszokat. Ebből kiindulva nem lehetetlen az erdősítés sem.

És – teszi hozzá Boeri – a függőleges erdőnek számos más előnye is van: élhetőbb lakókörnyezetet jelent, csökkenti a zajt, a port, a légszennyezettséget, és jelentősen javítja a biodiverzitást.

(Fotók: Unsplash)

függőleges erdő | new york | toronyház | Central Park | erdő

FOLYTASD EZZEL

Csak ekkor lehet kipróbálni a Bang & Olufsen csúcsmodelljeit Magyarországon

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom