Ezért lesz érdemes elutazni augusztusban ebbe a kis nógrádi faluba

Az ArtColony Cered idén augusztusban is megrendezi a Ceredi Kortárs Nemzetközi Művésztelepet, melyet augusztus 10-én az összművészeti ArtPiknik zár majd. A kiállítások, tárlatvezetések, zenei és színházi előadások mellett egyebek között dzsesszkoncert, házibuli, néprajzi gyűjteményből összeállított kiállítás, illetve a művésztelep idei alkotásaiból nyílt tárlat gazdagítja majd a programot.

Minderről Budapesten, a Lengyel Intézetben esett szó egy sajtótájékoztatóval egybe kötött szakmai napon, ahol az ArtColony Cered megálmodói és megvalósítói bemutatták a kortárs művészeket és művészetet felkaroló egyedülálló kezdeményezés csaknem három évtizedét.

Az észak-magyarországi faluban, Cereden olyan művészeti intézmény és gyakorlat valósult meg az elmúlt huszonkilenc évben, amely számára különösen fontos, hogy a helyi közösséggel a társadalmilag elkötelezett művészet keretében éljen és alkosson együtt.

A találkozón Fürjesi Csaba, a ceredi művésztelep alapítója és művészeti vezetője elmondta: „ArtColony Cered idén egy újabb mérföldkőhöz érkezett. Az elmúlt huszonkilenc év hagyományára építve ebben az évben lehetőség nyílik az eddigieknél immár jóval szélesebb körű európai dimenziójú kulturális együttműködések kialakítására, egyebek között osztrák, finn, szlovák, cseh és lengyel művészekkel, szakemberekkel.”

A művésztelep alapítója hangsúlyozta: az ArtColony Ceredet nem csupán családias hangulata teszi egyedivé. Más művésztelepekkel ellentétben a ceredi teljes egészében nonprofit tevékenységet folytatva, mindenféle gazdasági előny nélkül emeli az alig több mint ezer lelket számláló Nógrád megyei települést a nemzetközi élet színterére, hogy hatást gyakoroljon a falu mindennapjaira egy állandó kortárs művészeti jelenléttel.

Az ArtColony Cered az elmúlt csaknem harminc évben bebizonyította, hogyan lehet új életet adni egy településnek a művészet eszközével,

most pedig azt szeretnék, ha szélesebb körben, országosan és európai szinten is megismernék, és példának tekintenék a munkájukat.

Ennek jegyében tették a ceredi kortárs grafikai műhelyt és kortárs galériát is magába foglaló művészeti komplexumot nemzetközi színtérré, ahol immár több együttműködő partnerre is találtak.

Így jöhet létre az idén az a V4 szobrásztalálkozó, ahol cseh, lengyel, magyar és szlovák művészek alkothatnak közösen, de részt vesz a művésztelep idei munkájában a Beszterce Bányai Művészeti Egyetem is, valamint ígéretes tárgyalások és egyeztetések zajlanak leendő németországi partnerekkel is.

„Olyan nemzetközi partnereket keresünk, akik hozzánk hasonlóan, a művészet eszközével egy falunak, egy kicsi településnek brandet, marketinget és túlélési stratégiát adnak. A velük való intézményesített együttműködés akár közös pályázatokkal szélesebb körű partneri viszonyt és megalapozott jövőt biztosíthatna” – tette hozzá Fürjesi Csaba, aki a budapesti találkozón azt is bejelentette, hogy a ceredi önkormányzat és a Nógrád vármegyei önkormányzat döntésének jóvoltából Cered immár hivatalosan is művészfalu lett.

(Fotók: Lakatos Tibor)

cered | zene | ArtColony | buli | művésztelep

FOLYTASD EZZEL

Budapesti csúcspanoráma exkluzív pezsgőkkel a felhők közelében – Ez a White Raven

Well done

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Az életörömöt ünnepli az ital, ami több egyszerű rumnál
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom