Close
Tizenkettedik századi közfürdőt rejtettek az egyik sevillai tapasbár falai

Tizenkettedik századi közfürdőt rejtettek az egyik sevillai tapasbár falai

Egy gazdagon díszített, 12. századi közfürdőt rejtettek a dél-spanyolországi Sevilla egyik népszerű tapasbárjának falai.

A sevillai székesegyház mellett 1923 óta működő Cervecería Giralda tulajdonosai tavaly nyáron határozták el, hogy belevágnak az étterem régóta tervezett felújításába. Noha egy helyi legenda és egy furcsa történelmi dokumentum szerint a bár helyén egykor egy hammám – a török és arab térségben elterjedt közfürdő – állt, az emberek többsége úgy vélte, hogy a Giralda múltidéző külsejének az az oka, hogy Vicente Traver építész neomudéjar stílusban álmodta meg a bárt, és a felette lévő hotelt az 1920-as évek elején.

Tavaly nyáron aztán a mennyezet gipszvakolatának bontása közben egy nyolcágú csillag alakú tetőablakot fedeztek fel, amiből azonnal tudták, hogy mire bukkantak.

Felszínre törő falak

A további munkálatokkal felszínre kerültek a geometriai formákkal és nyolcágú csillagokkal díszített falak, és a különböző formájú tetőablakok.

A 12. századi fürdő egy olyan időszak emlékét őrzi, amikor az Almohádok uralkodtak a mai Spanyolország, Portugália és Észak-Afrika nagy területein. Noha a mészvakolat egy részét még el kell távolítani, a munkálatoknak hála a hammám új életre kelt, és a Giralda két-három héten belül újra megnyitja a kapuit.

Fürdők Budapesttől Melbourne-ig

És ha már fürdők: decemberben a Parkdean Resorts összegyűjtötte a világ leglenyűgözőbb meleg vizű forrásaival rendelkező helyeket, amelyek között két magyar termálfürdő is megtalálható. A leghíresebb forró vízű fürdőhelyei közé felkerült a Széchenyi Gyógyfürdő és Uszoda, és a Gellért fürdő is. De azt a melbourne-i házat is érdemes közelebbről szemügyre venni, amely egy saját római fürdővel is rendelkezik.

(Forrás: MTI, The Guardian)

sevilla | spanyolország | fürdő | lezárások | világjárvány

FOLYTASD EZZEL

Ha Bécsbe utazol a télen, számíts erre!

Újabb részletek derültek ki a világ legnagyobb aktív vulkánjának kitöréséről, reagált a turisztikai hatóság is

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram