Close
Tizenkettedik századi közfürdőt rejtettek az egyik sevillai tapasbár falai

Tizenkettedik századi közfürdőt rejtettek az egyik sevillai tapasbár falai

Egy gazdagon díszített, 12. századi közfürdőt rejtettek a dél-spanyolországi Sevilla egyik népszerű tapasbárjának falai.

A sevillai székesegyház mellett 1923 óta működő Cervecería Giralda tulajdonosai tavaly nyáron határozták el, hogy belevágnak az étterem régóta tervezett felújításába. Noha egy helyi legenda és egy furcsa történelmi dokumentum szerint a bár helyén egykor egy hammám – a török és arab térségben elterjedt közfürdő – állt, az emberek többsége úgy vélte, hogy a Giralda múltidéző külsejének az az oka, hogy Vicente Traver építész neomudéjar stílusban álmodta meg a bárt, és a felette lévő hotelt az 1920-as évek elején.

Tavaly nyáron aztán a mennyezet gipszvakolatának bontása közben egy nyolcágú csillag alakú tetőablakot fedeztek fel, amiből azonnal tudták, hogy mire bukkantak.

Felszínre törő falak

A további munkálatokkal felszínre kerültek a geometriai formákkal és nyolcágú csillagokkal díszített falak, és a különböző formájú tetőablakok.

A 12. századi fürdő egy olyan időszak emlékét őrzi, amikor az Almohádok uralkodtak a mai Spanyolország, Portugália és Észak-Afrika nagy területein. Noha a mészvakolat egy részét még el kell távolítani, a munkálatoknak hála a hammám új életre kelt, és a Giralda két-három héten belül újra megnyitja a kapuit.

Fürdők Budapesttől Melbourne-ig

És ha már fürdők: decemberben a Parkdean Resorts összegyűjtötte a világ leglenyűgözőbb meleg vizű forrásaival rendelkező helyeket, amelyek között két magyar termálfürdő is megtalálható. A leghíresebb forró vízű fürdőhelyei közé felkerült a Széchenyi Gyógyfürdő és Uszoda, és a Gellért fürdő is. De azt a melbourne-i házat is érdemes közelebbről szemügyre venni, amely egy saját római fürdővel is rendelkezik.

(Forrás: MTI, The Guardian)

FOLYTASD EZZEL
Ezen a nyáron még ingyen léphetsz be az egyik legimádottabb olasz városba
Öt úti cél Európában, amely garantáltan lenyűgözi az építészet szerelmeseit
Rendeld meg a Roadster magazin 7. számát!
Friss lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 220 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom