Delejes látvány a tó túlpartján felsejlő Chicago sziluettje

Chicago eleve egy igen fotogén város, de a szokásos képek után nemrég szembejött egy új megközelítés: a város látképét a Michigan-tó túlpartjáról, Michigan Cityből (nem ugyanaz, mint a tőle északra fekvő Michigan) fotózták le, ami váratlanul szép látványt eredményezett:

Michigan City légvonalban mintegy 60 kilométerre fekszik Chicagótól, így megfelelő látási viszonyok közt és megfelelő technikával remek képek készíthetőek róla.

De a város közelről is meglehetősen jól mutat, érthetően, miután gazdag építészeti hagyományai vannak. A modern Chicago kiindulópontja az 1893-as világkiállítás, ahol Amerika felfedezésének 400. évfordulóját is ünnepelték.

Ekkor kapta Chicago a „szeles város” gúnynevet New York-i újságíróktól, ám ezt hamar elkezdték büszkén használni saját magukra a helyiek.

A világkiállítás mintegy 27,5 millió látogatót vonzott, ezzel az egyik legsikeresebb volt a műfajban, és óriási hatást gyakorolt a kor építészetére és dizájnjára.

Később vált híressé a „Chicagói iskola”, aminek egyik meghatározó alakja, Louis Sullivan azt hirdette, hogy „a forma a funkciót követi”, még később pedig Mies van der Rohe, a Bauhaus egyik kulcsfigurája költözött a városba.

De Chicagóban ma is folyamatosan születnek építészetileg vagy várostervezésben előremutató házak, projektek.

A Grant Park, a Millennium Park és a Willis Tower (korábban Sears Tower):

A legismertebb épület talán a 110 emeletes, 442 méter magas Willis Tower: Bruce Graham toronyháza az 1973-as átadás idején a világ legmagasabb épülete volt, és közel 25 évig az is maradt. A fenti kilátója most is a legmagasabb az Egyesült Államokban, nem csoda, hogy fő turisztikai célpont, ahová évente mintegy 1,7 millióan zarándokolnak el. Nem csoda, hogy mindez látszik a túlsó partról is.

A nagy távolságból látható sziluett jelenségéről egy alaposabb magyarázó videót is találsz ezen az oldalon.

(Fotók: Chicago a tó túlpartjáról: Getty Images, városképek: Unsplash)

chicago | michigan-to | egyesült államok | amerika

FOLYTASD EZZEL

Csak ekkor lehet kipróbálni a Bang & Olufsen csúcsmodelljeit Magyarországon

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom