A hatvanas évek szülötte az egyik legérdekesebb Citroën

Minden idők egyik legkülönlegesebb Citroënje a furcsa formájú hátsó szélvédőjéről ismert Ami 6, amelyet a formatervezője a mesterművének tart, és amely egy szójátékból kapta a nevét.

Nem olyan ismert, mint a Kacsa vagy a DS, mégis az egyik legfontosabb Citroënnek számít az éppen hatvan évvel ezelőtt leleplezett Ami 6, amelynek a formája alaposan meglepte a közönséget. Az 1961. áprilisban bemutatott „nagyra nőtt kisautó” nemcsak egyedi vonalaival, hanem a kompakt méretei ellenére tágas utasterével is hódított, és a pályafutása során a kombiváltozatával együtt összesen több mint egymillió példány készült belőle.

A Traction Avant, a 2CV, azaz a Kacsa és a DS megalkotása után kapta azt a feladatot a Flaminio Bertoni által vezetett tervezőcsapat, hogy készítsék el egy új, középkategóriás modell terveit. Az ebből született Ami 6-ot a legendás formatervező a szűk környezetében mindig a mesterműveként emlegette. Nem véletlenül, hiszen most először teljesen szabadon valósíthatta meg önmagát,

úgy dolgozhatott, hogy senki nem szólt bele az új modell stílusába.

Flaminio Bertoni a mesterművének nevezte az Ami 6 dizájnját
A motor és a futómű a Kacsából, az ülések és a berendezés a DS-ből lehetett ismerős
Az Ami 6 egyik első makettje: az inverz hátsó szélvédőnek több előnye is volt

Bertoni ezért bevállalta az Ami 6 inverz hátsó szélvédőjét,

ami nem lesz vizes esőben sem, de elfér alatta egy hagyományosan nyitható, méretes csomagtartó, és a hátsó ülések térkínálata a visszafogott külső méretek, a 3,87 méteres hossza ellenére is bőséges. A szögletes fényszórók a korszakra jellemzők, a középen besüppedő motorházfedél, a pagodaszerű tető és a hajlatokkal megmunkált oldalvonalak erős karakterrel ruházták fel ezt a Citroënt.

1961. április 24-én mutatta be új középkategóriás modelljét a francia márka
A korabeli reklámanyagok egyenesen a hölgyek autójaként emlegették
640 kilogrammos tömegéhez elegendő volt a kéthengeres motor 22 lóerős teljesítménye

Sokan egyenesen barokkosnak nevezték, és nem a stílusa az egyetlen, amivel az Ami 6 meglepetést okozott. Az utasterének ihletadója a legendás DS volt, ami a saját korában etalonnak számított, és az egyküllős kormánykerék, a kilincsek, a vezérlőgombok és az ülések is a Citroën stílusos limuzinjából származtak. A korabeli reklámanyagok egyenesen úgy mutatják be az autót, mint

„a tökéletes második autó a ház asszonya számára”.

Már az elnevezése is ötletes, többszörös szójáték,

hiszen benne van a modellnek a fejlesztési fázisában használt belső típusjelzése, az AM, valamint az angol miss, azaz kisasszony és az olasz amici, azaz barátok szavak, ezt feltehetőleg az olasz származású dizájner Flaminio Bertoni találta ki. A 602 köbcentis, kéthengeres, 22 lóerős motorját a Kacsától örökölte, akárcsak a híres futóművét, amelynek remek úttartását egyöntetűen dicsérte a közönség.

1964-ben jött ki a kombi változat, amelyet az abban az évben elhunyt Bertoni utódja, Robert Opron tervezett, és a praktikus modell egycsapásra megdobta az eladásokat, sőt, szinte kiszorította az ötajtós változatot a piacról. A vonalvezetése hagyományosabb, a teherbírása nagyobb, a kezelése egyszerű és kényelmes, ezért a családosoknak és iparosoknak is megfelelő volt.

A korabeli szlogenje szerint „a világ legolcsóbb kilométerenkénti komfortját” adja az Ami 6.

A hatvanas évek második felére az Ami 6 már Franciaország legnépszerűbb autójává vált,

az ötajtós változatát 1969. márciusig gyártották, és fél évvel később a kombi is elbúcsúzott, a helyét a kevésbé rendhagyó formájú Ami 8-nak adta át, amit majd a Visa váltott fel 1978-ban. A típusból készült egymillió példány több mint fele kombi, mégis alig maradt belőle mára, igazi ritkaságnak számít, egy jó állapotú, működőképes példánya ötezer eurót ér.

Yvonne de Gaulle, azaz de Gaulle tábornok felesége is Ami 6-tal járt, és a Citroën Rennes-La-Janais-ban felépült új üzemét maga a tábornok avatta fel 1960-ban

Francia innováció

Az Ami nevet nemrég vette elő újra a Citroën egy aprócska elektromos autóhoz, ami az eredetihez hasonlóan tele van ötletes megoldásokkal, és pár évvel ezelőtt a DS nevet is felélesztették egy önálló luxusmárkához. A francia márka történetét végig elkísérték az innovatív modellek, amelyek közül jó néhányat a nemrég elhunyt dizájner Robert Opron tervezett.

flaminio bertoni | citroen ami | citroen | citroen ami 6 | francia autó

FOLYTASD EZZEL

Exkluzív élmény vár a Bazilika lábánál – Megnyílt a The—Bar Giftshop Pop-up Store

Nehéz decemberben programot találni a Balatonnál? Választani nehéz!

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom