A citromos kuglóf elkészítése egyszerű, a végeredmény pedig nemcsak elképesztően finom, de látványos is lesz, így méltó eleme lehet az ünnepi asztalnak.
Hozzávalók a kuglófhoz:
- 1 csészényi szobahőmérsékletű vaj
- 2 csésze kristálycukor
- 2 evőkanál reszelt citromhéj
- 4 darab tojás
- 3/4 teáskanál só
- 2 teáskanál sütőpor
- 2 3/4 csésze liszt
- 3 evőkanál keményítő
- 1/2 csésze tej
- 1/4 csésze friss citromlé
- 1/4 csésze tejföl
- 1 teáskanál vanília kivonat
Hozzávalók a cukormázhoz:
- 1 1/2 csésze porcukor
- 2-3 evőkanál citromlé
- 1 teáskanálnyi reszelt citromhéj
Elkészítése:
Első lépés: A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
Második lépés: A vajat habosra keverjük, hozzáadjuk a cukrot, a citromhéjat, majd egyesével a tojásokat.
Harmadik lépés: Egy külön tálban összekeverjük a sót, a sütőport, a lisztet és a keményítőt, majd félretesszük.
Negyedik lépés: Összekeverjük a citromlevet, a tejet és a vaníliakivonatot.
Ötödik lépés: A vajas keverékhez hozzáadjuk a lisztes tál tartalmát és a tejeset, beletesszük a tejfölt, majd az egészet simára keverjük.
Hatodik lépés: A kuglófformát vajjal kikenjük és a masszát beleöntük. Tűpróbáig sütjük.
Hetedik lépés: Hagyjuk teljesen kihűlni, majd kivesszük a formából és rácsra helyezzük.
Nyolcadik lépés: A porcukrot, a citromlevet és a citromhéjat habosra keverjük. Ha összeállt, rákenjük a kihűlt tortára. Kedvünk szerint tovább díszíthetjük.
Hosszú ideje a karácsony egyik legnépszerűbb süteménye a kuglóf, amelynek a történelem során számos módosult változata vált közismertté. Ilyen a császárkuglóf mellett a panettone és a pandoro is. Ebben a cikkünkben ezekről gyűjtöttünk össze néhány érdekességet, itt pedig egy zseniális bodzakrémes változat receptjét osztjuk meg.
(Fotók: Getty)
citromos | recept | karácsony | desszert | ünnep | kuglóf
Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban
Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!