A citromos kuglóf elkészítése egyszerű, a végeredmény pedig nemcsak elképesztően finom, de látványos is lesz, így méltó eleme lehet az ünnepi asztalnak.
Hozzávalók a kuglófhoz:
- 1 csészényi szobahőmérsékletű vaj
- 2 csésze kristálycukor
- 2 evőkanál reszelt citromhéj
- 4 darab tojás
- 3/4 teáskanál só
- 2 teáskanál sütőpor
- 2 3/4 csésze liszt
- 3 evőkanál keményítő
- 1/2 csésze tej
- 1/4 csésze friss citromlé
- 1/4 csésze tejföl
- 1 teáskanál vanília kivonat
Hozzávalók a cukormázhoz:
- 1 1/2 csésze porcukor
- 2-3 evőkanál citromlé
- 1 teáskanálnyi reszelt citromhéj
Elkészítése:
Első lépés: A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
Második lépés: A vajat habosra keverjük, hozzáadjuk a cukrot, a citromhéjat, majd egyesével a tojásokat.
Harmadik lépés: Egy külön tálban összekeverjük a sót, a sütőport, a lisztet és a keményítőt, majd félretesszük.
Negyedik lépés: Összekeverjük a citromlevet, a tejet és a vaníliakivonatot.
Ötödik lépés: A vajas keverékhez hozzáadjuk a lisztes tál tartalmát és a tejeset, beletesszük a tejfölt, majd az egészet simára keverjük.
Hatodik lépés: A kuglófformát vajjal kikenjük és a masszát beleöntük. Tűpróbáig sütjük.
Hetedik lépés: Hagyjuk teljesen kihűlni, majd kivesszük a formából és rácsra helyezzük.
Nyolcadik lépés: A porcukrot, a citromlevet és a citromhéjat habosra keverjük. Ha összeállt, rákenjük a kihűlt tortára. Kedvünk szerint tovább díszíthetjük.
Hosszú ideje a karácsony egyik legnépszerűbb süteménye a kuglóf, amelynek a történelem során számos módosult változata vált közismertté. Ilyen a császárkuglóf mellett a panettone és a pandoro is. Ebben a cikkünkben ezekről gyűjtöttünk össze néhány érdekességet, itt pedig egy zseniális bodzakrémes változat receptjét osztjuk meg.
(Fotók: Getty)
karácsony | citromos | desszert | ünnep | kuglóf | recept
Merész kampánnyal robban be a Reebok új kollekciója
A modern luxus nyomában a Range Roverrel

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!