Close
Először nyílt meg a nyilvánosság előtt a Colosseum titkos hálózata 

Először nyílt meg a nyilvánosság előtt a Colosseum titkos hálózata 

A Római Birodalom ikonikus szimbóluma a mai napig tartogat meglepetéseket. A világ egyik legnépszerűbb turisztikai látványosságának titkos földalatti alagút-hálózata hátborzongató érdekességeket rejt.

A Colosseumban gladiátorharcokat, színházi előadásokat és nyilvános kivégzéseket rendeztek egykor, azonban a padlója alatt egészen más világ rejtőzik.

Az úgynevezett hipogeum a fenevad hasa volt. A föld alatt kamrák, hatalmas boltozatos átjárók találhatók, ahol gladiátorokat, rabszolgákat és vadállatokat tartottak.

Az időszámításunk szerinti első és ötödik századig a közönség számára tilos volt a színpad alatti területre való bejutás, sőt, egészen 2010-ig a turisták számára sem volt látogatható.

Tíz évvel ezelőtt is csupán egy kis szakasz volt járható, azonban 2018-ban megkezdett helyreállítási munkáknak köszönhetően mára 160 méteres sétányon lehet végighaladni.

A földalatti járatban a látogatók felfedezhetik az egykori kamrákat és azokat a felvonókat is, amelyeken keresztül az embereket és az állatokat a küzdőtérre juttatták, hogy aztán szembe nézzenek a vérszomjas tömeggel. A hipogeum július 26-án, szombaton nyílik meg, és a Full Experience Colosseum jeggyel lehet megközelíteni.

Mint ismert, az elmúlt években hatalmas restaurációs munkákat végeztek a Colosseumon, melynek első fázisában a homlokzatot tisztították meg, az utolsó szakaszban pedig a galériákat állítják majd helyre, valamint új világítási rendszert és látogatóközpontot építenek. A munkálatok 2024-ben érnek véget.

Az Ancient World csapata páratlan virtuális túrára csábít. Segítségükkel bepillanthatunk Pompeji nyüzsgő világába a vulkánkitörtés előtt, és megtekinthetjük Jeruzsálem óvárosát is.

(Fotók: Pixabay, Getty Images)

colosseum | látogatható | olaszország | róma | utazás

FOLYTASD EZZEL

Így fogsz utazni jövőre

Az infláció ellenére ismét csúcsra jár a bevásárlóturizmus Olaszországban

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram