Új nevet választana magának a világ egyik legszebb szigetcsoportja

Paradicsomi állapotok, fehér homokos tengerpartok, szélben hajladozó pálmafák. A Cook-szigetek bármely szegletéből tökéletes háttérkép vagy poszter lehetne. Tulajdonképpen úgy tökéletes, ahogy van. Egyetlen dolgot kivéve: a nevét.

A tizenhárom lakott és két lakatlan szigetből álló Cook-szigetek a Csendes-óceánban, Amerikai Szamoa és Francia Polinézia között terül el, 3500 kilométerre Új-Zélandtól. Jelenlegi nevét a felfedezőjéről, James Cookról kapta, aki 1773-ban szállt partra ezen a lélegzetelállító helyen.

Bő száz évvel később brit védnökség alá került, majd átengedték Új-Zéland fennhatósága alá, jelenleg önálló önkormányzata van. A lakosai pedig úgy érzik, hogy

legfőbb ideje lenne megszabadulni a régi gyarmati státuszra utaló névtől, és helyette egy olyat választani, ami kifejezi a maori származásukat, illetve a sziget polinéz természetét.

Ennek érdekében már össze is hívtak egy bizottságot, amely közel hatvan lehetséges nevet gyűjtött össze. A tervek szerint a bizottság áprilisra leszűkíti a listát, majd átadja a kormányzati képviselőknek felülvizsgálatra. Az új névvel szemben a legfontosabb elvárások a következőek: foglalja magába a kereszténységet, a maori örökséget és a nemzeti büszkeséget, valamint legyen könnyedén kiejthető.

Egyébként nem ez az első alkalom, hogy a Cook-szigeteken felmerül a névcsere ötlete. Az 1990-es években már tartottak erről egy szavazást, ám akkor a többség úgy döntött, maradjon a régi név. Kíváncsian várjuk, most mire jutnak a paradicsomi szigeteken. Részünkről hívhatják akárhogyan, a képeket nézve legszívesebben már indulnánk is.

Ha már a paradicsomi szigeteknél tartunk:

Ezeken a tengerpartokon pofozgatni kell magunkat, hogy ébren vagyunk-e

Mennyivel jobb lenne most zúzmara helyett izzadtságcseppeket törölgetni egy türkizkék vizű pálmafás strandon a világ melegebbik felében... Mutatunk hozzá öt lehetőséget.

(Képek: Getty Images)

névcsere | maori | paradicsom | James Cook | név

FOLYTASD EZZEL

Álomszülte szálloda Dánszentmiklóson, pazar fine dining étteremmel

Ilyen egyedi és domináns ízekkel tud kényeztetni a világ egyik legjobb rumja

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom