Close
Új nevet választana magának a világ egyik legszebb szigetcsoportja

Új nevet választana magának a világ egyik legszebb szigetcsoportja

Paradicsomi állapotok, fehér homokos tengerpartok, szélben hajladozó pálmafák. A Cook-szigetek bármely szegletéből tökéletes háttérkép vagy poszter lehetne. Tulajdonképpen úgy tökéletes, ahogy van. Egyetlen dolgot kivéve: a nevét.

A tizenhárom lakott és két lakatlan szigetből álló Cook-szigetek a Csendes-óceánban, Amerikai Szamoa és Francia Polinézia között terül el, 3500 kilométerre Új-Zélandtól. Jelenlegi nevét a felfedezőjéről, James Cookról kapta, aki 1773-ban szállt partra ezen a lélegzetelállító helyen.

Bő száz évvel később brit védnökség alá került, majd átengedték Új-Zéland fennhatósága alá, jelenleg önálló önkormányzata van. A lakosai pedig úgy érzik, hogy

legfőbb ideje lenne megszabadulni a régi gyarmati státuszra utaló névtől, és helyette egy olyat választani, ami kifejezi a maori származásukat, illetve a sziget polinéz természetét.

Ennek érdekében már össze is hívtak egy bizottságot, amely közel hatvan lehetséges nevet gyűjtött össze. A tervek szerint a bizottság áprilisra leszűkíti a listát, majd átadja a kormányzati képviselőknek felülvizsgálatra. Az új névvel szemben a legfontosabb elvárások a következőek: foglalja magába a kereszténységet, a maori örökséget és a nemzeti büszkeséget, valamint legyen könnyedén kiejthető.

Egyébként nem ez az első alkalom, hogy a Cook-szigeteken felmerül a névcsere ötlete. Az 1990-es években már tartottak erről egy szavazást, ám akkor a többség úgy döntött, maradjon a régi név. Kíváncsian várjuk, most mire jutnak a paradicsomi szigeteken. Részünkről hívhatják akárhogyan, a képeket nézve legszívesebben már indulnánk is.

Ha már a paradicsomi szigeteknél tartunk:

(Képek: Getty Images)

Megjelent a legújabb Roadster magazin!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom