Close
Új nevet választana magának a világ egyik legszebb szigetcsoportja

Új nevet választana magának a világ egyik legszebb szigetcsoportja

Paradicsomi állapotok, fehér homokos tengerpartok, szélben hajladozó pálmafák. A Cook-szigetek bármely szegletéből tökéletes háttérkép vagy poszter lehetne. Tulajdonképpen úgy tökéletes, ahogy van. Egyetlen dolgot kivéve: a nevét.

A tizenhárom lakott és két lakatlan szigetből álló Cook-szigetek a Csendes-óceánban, Amerikai Szamoa és Francia Polinézia között terül el, 3500 kilométerre Új-Zélandtól. Jelenlegi nevét a felfedezőjéről, James Cookról kapta, aki 1773-ban szállt partra ezen a lélegzetelállító helyen.

Bő száz évvel később brit védnökség alá került, majd átengedték Új-Zéland fennhatósága alá, jelenleg önálló önkormányzata van. A lakosai pedig úgy érzik, hogy

legfőbb ideje lenne megszabadulni a régi gyarmati státuszra utaló névtől, és helyette egy olyat választani, ami kifejezi a maori származásukat, illetve a sziget polinéz természetét.

Ennek érdekében már össze is hívtak egy bizottságot, amely közel hatvan lehetséges nevet gyűjtött össze. A tervek szerint a bizottság áprilisra leszűkíti a listát, majd átadja a kormányzati képviselőknek felülvizsgálatra. Az új névvel szemben a legfontosabb elvárások a következőek: foglalja magába a kereszténységet, a maori örökséget és a nemzeti büszkeséget, valamint legyen könnyedén kiejthető.

Egyébként nem ez az első alkalom, hogy a Cook-szigeteken felmerül a névcsere ötlete. Az 1990-es években már tartottak erről egy szavazást, ám akkor a többség úgy döntött, maradjon a régi név. Kíváncsian várjuk, most mire jutnak a paradicsomi szigeteken. Részünkről hívhatják akárhogyan, a képeket nézve legszívesebben már indulnánk is.

Ha már a paradicsomi szigeteknél tartunk:

(Képek: Getty Images)

maori | paradicsom | cook-szigetek | gyarmat | név

FOLYTASD EZZEL

Ezt a titkos nyelvet használják egymás közt az utaskísérők

Eltörli a korlátozásokat a magyarok egyik kedvenc téli úti célja

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram