Csavarok és anyák? Inkább édesség, amit egy acélgyárnak köszönhetünk

Akár egy kis játékrepülőt is összeszerelhetünk a japán iparosodás zászlóshajójának emléket állító édességgyár szettjéből.

1896-ban, a Yahata Acélművek (Yahata Steel Works) megalapításakor még csak a rohamos tempóban iparosodó gazdaság igényeit akarták kielégíteni. A Japán legdélebbi főszigetén, Kyushun lévő gyárban hajók, vasutak, építőipari eszközök na meg a hadsereg számára állítottak elő acél alkatrészeket. Mondani sem kell, virágzott a gyár: a XX. század első évtizedeiben az ország acéligényének 80-90 százalékát fedezte.

Nem csoda, hogy a második világháborúban a stratégiai bombázások célpontja lett e nehézipari szentély, de a legsúlyosabb csapást elkerülte: a gyár volt a második atombomba eredeti célpontja, ám a kedvezőtlen időjárás miatt Nagaszakira irányították át azt.

A második világháború után aztán újabb fellendülés következett, amikor több átszervezés után az egykor a világ legnagyobb acélgyártójának számító Nippon Steelhez került a gyár, ami ma elsősorban a kyushui autógyárak beszállítója. De előtte még, 2015-ben

a Yahata Steel Works is felkerült az UNESCO Világörökségi Listára, mint a Meidzsi ipari forradalom egyik helyszíne.

A jeles alkalomból együttműködés indult a helyi OA Center céggel, hogy az ország modernizációjának zászlóshajóját cukrászati ​​újdonsággal is megünnepeljék. Ebből lettek a különleges szuvenírek, az aprólékosan megmunkált anya- és csavarformájú csokoládék, amelyek formáit 3D-s nyomtatóval készítik el. Állítólag olyan pontosak a csokik, hogy hidegen akár rá is lehet tekerni a csavarra az anyát.

A csoki laboratórium azóta kinőtte magát, mármint nemcsak az említett két kicsi alkatrészt gyártja, de számos, a gyár múltját idéző tárgyat is: szerszámokat, vonatot, csokikastélyt.

De a legjobbak akár egy saját csoki repülőt is összeszerelhetnek egy komplett készlet segítségével.

(Fotók: Neji Choco Laboratory)

unesco | csoki | csokoládé | unesco világörökség | japán

FOLYTASD EZZEL

A kertem, a házam, az otthonom – érezd benne jól magad

A magyar ital, amivel kompromisszumok nélkül tehetsz sokat az egészségedért

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom