Vízen lebegő óriási liliomnak tűnik, valójában egy templom

Nagyjából tizennégy évig tartott felhúzni a chilei Santiago városában a Baha’í Csavart Templomot, mellyel egy fény által feloldott monumentális épületet akart létrehozni a Hariri Pontarini Architects csapata, és igyekezett megteremteni az ellentmondások közötti harmóniát. Sikerült.

Világszerte nyolc kontinentális imaház épült fel a baha’í közösség (Perzsiában alapított, egyistenhívő vallás) megbízásából, közülük utolsóként adták át az Andok lábainál pihenő vallási központot.

A templomot szándékosan úgy tervezték, hogy kultúrától és vallási meggyőződéstől függetlenül mindenki érdeklődését felkeltse – a kupola és a kilenc bejárat azt szimbolizálja, hogy az a világ bármely tájáról érkező számára nyitott.

Az épület falát kilenc áttetsző szárny adja, melyhez összesen 1129 darab, egyedileg megtervezett ívelt üvegtáblát illesztettek össze, hogy a templom nappal beengedje, míg éjszaka kieressze a fényt.

A több száz különleges acélidomnak köszönhetően fantasztikus szerkezetű épület olyan érzést kelt, mintha egy óriási liliom a medence felett lebegne.

Egyik leglátványosabb tulajdonsága, hogy az anyaghasználatnak köszönhetően az éghajlatnak és az évszakoknak megfelelő színeket tükrözi vissza.

Siamak Hariri tervező elárulta, az épületet úgy álmodták meg, hogy belülről felnézve egy fa lombkoronájára emlékeztessen.

A hatszáz férőhelyes menedék tökéletes célpont a jövő generációjának imádsághoz és meditációhoz.

Ez is érdekelhet:

Megkapó múlt-jövő kontrasztot hoz ez a templomból átalakított ház

Kívülről templomnak tűnik a brisbane-i Norman Parkban álló ház, mely egy 1924-ben felhúzott egykori egyházi épületből vált építészeti bravúrral ultramodern otthonná. Az ilyen megoldásoknak állva tapsolunk.

(Fotó: archdaily.com)

santiago | baha’í | chile | csavart templom

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom